Politizace covidu mám plné zuby, přijmout opatření se nebojíme, rozohnil se Adam Vojtěch

Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO)

Tisková konference Adama Vojtěcha

Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO) nesouhlasí s tím, jak se ze sílící pandemie koronaviru v Česku dělá politické téma. „Odmítám, že bychom se báli rozhodnout a přijmout nějaká opatření. Mám toho plné zuby,“ řekl Vojtěch na středečním tiskovém brífinku.

Podle Vojtěcha není na co čekat. „Fascinují mě výroky některých politiků, které jsem dnes zaznamenal. A divím se, že v sobě nemají trošku studu. Opatření, která mají platit od pondělí, jsme Anticovid týmu (expertní tým vznikající vládní koalice, pozn. red.) představovali v pátek. Víte sami, jak se k nim budoucí vláda postavila. Nyní se zde zase rozehrávají politické boje a mám toho plné zuby,“ řekl Vojtěch, podle něhož se z covidu dělá politické téma.

Šéf resortu zdravotnictví odmítl, že by se dosluhující vláda bála rozhodnout a přijmout nějaká opatření. „Pro mě osobně jsou taková vyjádření neakceptovatelná. Nebudeme čekat na Anticovid tým a musíme jednat razantně, nemůžeme čekat na nějaké expertní skupiny,“ dodal Vojtěch.

Očkujte se, pracujte z domova

Potvrdil, že ve čtvrtek půjde na jednání vlády s návrhem opatření podle takzvaného bavorského modelu, kdy se zejména pro vstup na hromadné akce a do restaurací přestanou uznávat testy jako doklady bezinfekčnosti. „Bude to všude tam, kde se dnes lidé mohou prokazovat testem. Budou tam logické výjimky. Princip je ale zcela jasný a zcela namístě,“ zdůraznil Adam Vojtěch.

Ministr zdravotnictví rovněž odmítl, že by očkování nefungovalo, o čemž se někdy spekuluje. Podle Vojtěcha je zcela jasně vidět, že v nemocnicích jsou v naprosté většině lidé neočkovaní. Navíc už prý zdaleka nejde pouze o seniory, ale umírají stále mladší lidé. „Je nutné zavést taková opatření, která budou znamenat, že se ve velkých kolektivech budou potkávat pouze očkovaní,“ dodal. Pravděpodobnost šíření nákazy je u nich prý nižší. Zbytek by se podle Vojtěcha měl nechat urychleně očkovat. „Alespoň první dávkou, která už do určité míry chrání,“ upřesnil.

Vojtěch dále apeloval na zaměstnavatele, aby svým lidem umožňovali pracovat z domova. „Věřte, že opatření, která zavádíme, neděláme s lehkým srdcem. Netěší nás, že taková opatření musíme zavádět, ale věřte, že zde hrozí reálné riziko přetížení nemocnic, které už by neměly kapacity na léčbu dalších onemocnění. Děláme to v zájmu záchrany mnoha životů našich obyvatel,“ uzavřel Vojtěch.

Tagy: