Jednání vlády v Kyjevě? Už tam zůstaňte, Fialovi se přezdívá ukrajinský premiér, vyzval Okamura

Předseda SPD Tomio Okamura v Partii Terezie Tománkové

PARTIE Terezie Tománkové 23.10.2022

Už tam zůstaňte, reagoval šéf SPD Tomio Okamura na plánované jednání české vlády v Kyjevě v nedělní Partii Terezie Tománkové televize CNN Prima NEWS. Část kabinetu by měla na Ukrajinu jet koncem října. Petru Fialovi přezdívá „ukrajinský premiér“, neskrýval Okamura emoce v diskusi s ministrem pro místní rozvoj Ivanem Bartošem (Piráti).

„Místo toho, abyste řešili drahé energie, jedete na zasedání do Kyjeva. Vláda se přesouvá na Ukrajinu místo toho, aby se v Česku zabývala situací vlastních občanů,“ kritizoval Okamura v Partii cestu kabinetu na Ukrajinu. „Už tam zůstaňte,“ vyzval českého premiéra a ministry.

„Vy jste normálně ukrajinská vláda, Petru Fialovi se přezdívá ukrajinský premiér,“ tvrdil ještě v pořadu Okamura.

Ministr s ním ale nesouhlasil. „Jsme předsednická země, která Ukrajině výrazně pomohla. Akt solidarity a podílení se na obnově Ukrajiny, až válka skončí, a ona skončí, je zcela zásadní,“ upozornil šéfa SPD. „Není to tak, že vláda řeší jednu věc a jiné ne,“ zdůraznil ještě.

Kdo na Ukrajinu pojede?

Zasedání české a ukrajinské vlády by se mělo uskutečnit v Kyjevě 31. října. Tématem bude i pomoc Kyjevu a případný příchod dalších ukrajinských běženců do Česka. Je však možné, že do válečné zóny nezamíří všichni ministři. „Kdo tam všechno pojede, tady nebudu řešit, je to citlivé téma,“ řekl ve vysílání CNN Prima NEWS Bartoš.

Okamura zároveň v pořadu doporučoval, aby Česká republika letos nakoupila levný plyn na zimu od Ruska. Podle něj má totiž Česko plynu málo. Podle ministra průmyslu a obchodu Jozefa Síkely (za STAN) jsou ale zásobníky plynu naplněny z 92 procent. A Fiala veřejnost opakovaně uklidňuje, že na zimu je Česko připraveno a že ji zvládne.

Duel si můžete poslechnout i jako podcast:

Tagy:
Ukrajina politika Petr Fiala Tomio Okamura Terezie Tománková Ivan Bartoš Česká pirátská strana Partie Terezie Tománkové vláda Česko Kyjev Svoboda a přímá demokracie