Jelínek: Balíček je chaotická změť opatření nahánějící miliardy. Vláda se pokusí nehavarovat

Politolog Lukáš Jelínek

Politolog Lukáš Jelínek hodnotí konsolidaci veřejných financí

Úsporný balíček čítající více než 50 novel směřujících ke stabilizaci veřejných financí, o kterém bude ve středu jednat vláda, je chaotickou změtí opatření nahánějící miliardy do státního rozpočtu. V pořadu Nový den na CNN Prima NEWS to řekl politolog Lukáš Jelínek. Dodal, že prosazení balíčku bude v konečném důsledku náročnější, než se mohlo na první pohled zdát. Ve vládní koalici je dle něj možné očekávat parciální spory týkající se například hazardu nebo zdanění tichých vín. Zásadní rozkol však nepředpokládá.

Na jednání vlády premiéra Petra Fialy (ODS) přijde ve středu na přetřes tzv. ozdravný balíček. „V materiálu se shrnula jednotlivá dílčí opatření, protože Stanjura (ministr financí, pozn. red.) chtěl, aby byl dopad rozložen co nejrovnoměrněji na celou společnost. Všechny vládní strany se však zároveň snažily hlídat oblastní zájmy svých voličů,“ vysvětlil Jelínek. Během jednání je dle něj možné očekávat spory o celou řadu věcí, ať už v rámci spotřebních daní a zdanění tichých vín, nebo ohledně příjmů státní kasy z hazardu či o navyšování renty pro prezidenty. „Jsou to však drobné body, které se vládní strany budou snažit nějakým způsobem žehlit,“ dodal politolog.

ČTĚTE TAKÉ: Černochová: Musíme nakupovat zbraně, armáda byla ohlodaná kost. Své „miláčky“ zanedbávám

Následně Jelínek zmínil i vlastní výhradu k balíčku, který podle něj nepůsobí úplně nejsouroději. „Je to chaotická změť jednotlivých opatření, která se snaží nahánět do rozpočtu miliardy,“ řekl. Kritičtí jsou ale dle něj i někteří ministři, a to hlavně z menších koaličních stran, nebo místopředseda Starostů a nezávislých Jan Farský či jeho stranický kolega Josef Bernard. Přesto Jelínek hlubší rozepře ve vládě neočekává. „Koaliční jednota zůstane zachována, protože nejsilnější hodnotou pětikoalice je právě to, že drží pohromadě,“ popsal.

Schvalovacím procesem podle Jelínka balíček dříve nebo později projde – očekávat můžeme maximálně drobné změny. „Nebude to ale tak jednoduché a rychlé, jak jsme si mysleli před několika týdny,“ upozornil s tím, že celý balíček obsahuje asi 55 novel zákonů, což je velká porce, kterou musejí členové vlády, poslanci a následně i Senát projít. „Koalice se pokusí dodržet závazek v podobě konsolidačního balíčku a prosadit jej bez toho, aby na něm havarovala,“ uzavřel politolog.

Hádka o zdanění vína

Ministři během projednávání konsolidačního balíčku s návrhem také vyjadřovali svou nespokojenost. Hlasitě se ozval například resort ministra zahraničí Jana Lipavského (Piráti), podle kterého nelze více ušetřit.

Veřejně svou nelibost s úsporami nese i ministryně pro vědu a výzkum Helena Langšádlová (TOP 09), které by se měl osekat rozpočet. Politička reaguje tím, že by se znovu měla otevřít debata nad zdaněním tichého vína. Na tento druh alkoholu platí výjimka a vláda se do zdanění nechce pustit kvůli možným sporům uvnitř koalice a také pro nesouhlas zemědělců.

Předsedkyně sněmovního klubu hnutí ANO Alena Schillerová ve vysílání CNN Prima NEWS již dříve konstatovala, že celý balíček je „odfláknutý“. „Myslím si, že u konsolidačního balíčku bude ještě celá řada věcí, které budou muset (vládní zástupci) napravovat za pochodu. Je to prostě odfláknutá práce,“ nebrala si servítky někdejší ministryně financí.

Tagy:
státní rozpočet CNN Prima NEWS Jan Farský Poslanecká sněmovna ČR Senát Parlamentu ČR konsolidační balíček