Trpíme, chceme ale zpátky, co nám Rusové vzali. Ukrajinský velitel popsal boje na Donbasu

Ukrajinský voják na Donbasu.

Rozhovor s ukrajinským velitelem

Na Donbasu stále probíhají tvrdé boje mezi ukrajinskou a ruskou armádou. U obou stran jsou znát velké ztráty. Situaci na frontě popsal v rozhovoru pro CNN Prima NEWS zástupce velitele ukrajinského motostřeleckého praporu Vasilij, kterého vyzpovídal reportér Matyáš Zrno. Vasilij mimo jiné uvedl, že i přes složitou situaci je ukrajinská armáda stále ochotna okupantům vzdorovat.

„Fronta je tu hodně dlouhá a široká. Nyní už je situace stabilnější. Zdá se, že Rusové se již odmítají účastnit útočných akcí, raději kopou zákopy. Plánujeme si vzít zpátky, co nám vzali, i když to nebude jednoduché,“ řekl Vasilij. Podle něj vývoj ruské invaze ukázal, že obrněná vozidla nejsou během války rozhodujícím faktorem.

„Používá se velké množství protitankových zbraní. Navíc tu není vhodný terén a je tu otevřený prostor. Své protivníky vidíme na sedm kilometrů a oni vidí nás,“ řekl 26letý voják, který působí v ukrajinské armádě už od roku 2014. Sám považuje dělostřelectvo za nejdůležitější aspekt bojů na východní frontě.

„Naše dělostřelectvo Rusům zabraňuje ve výraznějším postupu. Asi 90 procent ztrát je způsobených právě dělostřelectvem. Možná i víc. My, tedy pěchota, jen sedíme, čekáme a trpíme. Náladu a ochotu bojovat ale pořád máme,“ sdělil.

Vasilij se rovněž rozpovídal o současném stavu ukrajinské armády. „Ať klidně instruktoři ze Západu přijedou, rádi je něčemu přiučíme. Po druhé světové válce nebyla u nikoho tak velká válka, jako je tady,“ prohlásil. Přesto se snaží vyvarovat podcenění nepřítele.

„Musíme mít na paměti, že Rusové zažili dvě čečenské války, Afghánistán, Sýrii či Osetii. Nesmíme je podceňovat, i když je zcela zřejmé, že na nás nejsou příliš připraveni,“ dodal Vasilij. I přes obrovské ztráty Rusové na Donbasu pomalým tempem postupují. Pod kontrolu už mají drtivou většinu území Luhanské i Doněcké oblasti. V neděli se jim definitivně povedlo obsadit Severodoněck.

Tagy: