Méně tepla, vaření jen na více dnů. Manželé z Hradecka se zoufale snaží ušetřit

Zdražování elektřiny

Elektřinu jim zdražili až o třetinu. Manželé v rodinném domě na Hradecku teď šetří, kde můžou. Podle svých slov se raději přiobléknou, než aby vytopili byt tak, jak byli dosud zvyklí. Další úsporná opatření budou ale hledat jen těžko.

Hepovi z Nového Bydžova na Královéhradecku platí za elektřinu od října o třetinu více než v předchozích měsících. Může za to skokové zdražení energií. Manželé se proto snaží šetřit tím, že hlídají, aby se zbytečně nesvítilo, a omezili i vytápění.

Ještě minulý měsíc platili zálohu na elektřinu 2 289 korun, teď v říjnu je ale na složence už 3 034 korun. „Zálohy se nám zvýšily o 745 korun měsíčně, to už je dost peněz, když to člověk spočítá na celý rok,“ říká devětapadesátiletý Ivan Hep s tím, že budou muset s manželkou více šetřit.

„Budeme stahovat topení a nebudeme zbytečně svítit,“ popisují manželé. Mají jen malou úspornou rychlovarnou konvici. Donedávna prý měli nastavený termostat topného systému na 22,5 stupně, teď hodnotu snížili o celý stupeň s tím, že se raději přiobléknou.

Další úsporná energetická opatření v domě prý budou hledat asi těžko. „Třeba praní… člověk nemůže chodit špinavý, takže to bohužel asi moc neovlivníme, ale třeba sušičku nebudeme používat,“ dodává zoufalý Ivan Hep.

Cena plynu se jim na složence zatím nezvedla, ale i tam s obavami manželé Hepovi očekávají zdražení. Sporák mají plynový, a tak se už připravují na to, že budou muset omezovat vaření a například vařit si na dva, tři dny najednou.

Tagy: