Pozor na energošmejdy, útočí na zoufalé lidi. Podpis se prodraží, varuje obchodní inspekce

Z čeho se skládá elektřina a za co všechno zákazník platí?

Po krachu několika dodavatelů energií se otevírá prostor pro nepoctivé prodejce. Ti se snaží využít situace zoufalých lidí a nabídnout jim služby, které pro ně nejsou tak výhodné. Zkušenost s podezřelou nabídkou měl i divák CNN Prima NEWS.

Pochybně vypadající prodejci nabídli své služby i panu Václavovi. Díky naší reportáži byl ale ostražitý. „Shlídnul jsem na televizi Prima reportáž, že zřejmě dojde k tomu, že energošmejdi využijou situace se zkrachovalými společnostmi a byl jsem obezřetnej,“ vylíčil pan Václav moment, kdy dostal podezřelou SMS zprávu. „Vážený kliente, vaše odběrné místo elektřiny nebo plynu je u dodavatele poslední instance. Bližší informace najdete zde na odkaze. S pozdravem Tým Šetříme občanům,“ stálo v ní.

Pan Václav usoudil, že se někdo snaží zneužít jeho situace, kdy mu zkrachoval dodavatel energií. A ukázalo se, že jeho obezřetnost rozhodně byla na místě. Na internetu je totiž množství recenzí, které označují program Šetříme občanům za podvodníky a stěžují si na arogantní chování.

„ČOI má od roku 2019 zhruba dvě desítky podnětů. Spotřebitelé si nejčastěji stěžují třeba na to že společnost se vydávala za někoho jiného, například za jejich regulérního dodavatele, slibovala věci, které pak nedodržela. Když spotřebitel zjistil, jaká je pravda, že ve finále by měl přejít někam jinam, tak si stěžuje, že má platit jakousi smluvní sankci,“ potvrdil problémy se společností mluvčí České obchodní inspekce Jiří Fröhlich.

Žádost o rozhovor zůstala nevyslyšena

Společnost jsme se snažili kontaktovat, ale po několikaminutovém čekání na jediném čísle, které je na stránkách uvedené, pracovník infolinky telefon zvedl a odkázal nás na e-mail. Do uzávěrky reportáže na naši žádost o rozhovor společnost nezareagovala.

Na svých stránkách se program Šetříme občanům také zaštiťuje výpisem od Energetického regulačního úřadu, kde se ptá, jestli firma byla pravomocně uznána vinnou. Firma je ale pouze zprostředkovatelem a spory s ní vede podle aktuálně platných nařízení Česká obchodní inspekce. „Ano, pravomocně uložená pokuta dosud této společnosti nebyla, což neznamená, že v budoucnosti být nemůže,“ uvedl Fröhlich.

S firmou inspekce zahájila správní řízení, ve kterém se o případném porušení zákona, a tím pádem i pokutě, teprve rozhodne.

Tagy: