Jiná cesta než tvrdý lockdown není. Izraelci nám ukázali směr, varuje Milan Kubek

Šéf České lékařské komory Milan Kubek

Milan Kubek: Musíme zavést tvrdý lockdown

Musíme zavést tvrdý lockdown, trvá na svém prezident České lékařské komory Milan Kubek. Podle něj bychom si měli vzít příklad z izraelského modelu. Kubek rovněž v rozhovoru pro CNN Prima NEWS rovněž upozornil na to, že některé nemocnice už zcela zaplnily svoji kapacitu a noví pacienti se musí převážet jinam.

Pane prezidente, stále platí vaše slova, že po novém ministrovi budete chtít co nejtvrdší lockdown, tedy co nejrozsáhlejší vypnutí celé země na několik týdnů?
My jsme dnes v noci probírali celou situaci se členy představenstva lékařské komory. Jednomyslně jsme se shodli na tom, že jiná cesta v dané chvíli není. Izraelci nám ukázali směr, jak se dá epidemie zvládnout. Je to skutečně zásadní omezení veškerých aktivit pouze na to, co je skutečně nezbytné –⁠ zachovat v chodu kritickou infrastrukturu státu, to co skutečně musí fungovat, a všichni ostatní by byli doma, protože když jsem doma, nemohu se nakazit, nemohu nakazit někoho jiného. A skutečně se ta čísla té epidemie dají srovnat. Je možné snížit počet nemocných tak, aby zdravotnictví nezkolabovalo, protože podle matematických modelů z minulého týdne hrozí to, že kolem 10. listopadu se stávající kapacita všech nemocnic zahltí. Ostatně v té reportáži jste sami dobře ukazovali, jaké závažné problémy některé regionální nemocnice mají dnes.

Zmiňoval jste, že kapacity se zahltí, ale jak jsou na tom aktuálně kapacity českého zdravotnictví? Stále předpokládáte, že by 10. listopadu nemocnice přestaly přijímat nové pacienty?
To jsou matematické modely. Samozřejmě problémy jsou v těch zasažených nemocnicích již dnes. Víme, že z nemocnic ve Zlínském kraji se musí pacienti transportovat už jinam. Samozřejmě velké nemocnice jako Fakultní nemocnice Motol vydrží s tou uvolněnou kapacitou déle. Je určitě dobře, že se staví polní nemocnice v Letňanech, která bude mít 500 lůžek, ale i těch 500 lůžek oddálí kolaps zdravotnictví pouze o jeden jediný den. Takže skutečně není na co čekat. Je třeba zasáhnout za záchrannou brzdu. Přece nemůžeme v tomto stavu, kdy platí spousta omezení, která ale nezlepšují tu situaci dostatečně, nemůžeme v tomto žít přece měsíce. Musíme přijmout radikální řešení, protože za minulý týden nám umřelo 790 lidí. Tento týden s velkou pravděpodobností umře dalších 1 000 pacientů. V posledních dnech umírá více lidí, v pondělí to bylo 143 v úterý 146 lidí. V podstatě je COVID-19 v současnosti nejčastější příčinou úmrtí, takže není na co čekat.

Pane prezidente, děkujeme vám, na shledanou.
Děkuji. Přeji všem pevné zdraví. Lidé, mějte rozum, nečekejte až vám vláda nařídí lockdown. Noste roušky, i vaše rouška může zachránit někomu život.

Tagy: