Menzelová: Jirka by válku na Ukrajině vnímal tragicky. Jsem ráda, že se jí nedožil

Olga Menzelová svého muže velmi milovala.

Rozhovor s Olgou Menzelovou

Válku na Ukrajině by režisér Jiří Menzel vnímal tragicky. V pořadu Nový den na CNN Prima NEWS to řekla jeho manželka Olga Menzelová. „Na jednu stranu jsem ráda, že se současného konfliktu Jirka nedožil. Velmi by tím trpěl,“ přiznala. V Divadle Bez zábradlí od soboty startuje festival věnovaný jeho památce.

Jiří Menzel se narodil v Praze jen rok a půl před začátkem druhé světové války. To ještě nemohl tušit, že tanky promluví do jeho života dvakrát. Ve svých 30 letech byl totiž svědkem okupace Československa. „Současnou situaci by tak Jirka vnímal tragicky. Když jsem nedávno pročítala jeho paměti, je tam velká analogie, akorát že je válka na Ukrajině mnohem větších rozměrů, než co se dělo u nás v roce 1968. Ale musím říct, že jsem na jednu stranu ráda, že se toho Jirka nedožil. Velmi by tím trpěl,“ uvedla Menzelová.

Zatímco řada slavných režisérů po vpádu vojsk Varšavské smlouvy do Československa emigrovala do zahraničí, Jiří Menzel zůstal. Během normalizace pak natočil celou řadu filmů, které měly často i komediální nádech. „Tři roky byl doma, dostával minimální paušál na přežití a nesměl pracovat. A pak natočil film Kdo hledá zlaté dno, což mu mnozí vyčítali, že se jaksi zaprodal. Já si to ale nemyslím,“ pokračovala manželka slavného režiséra.

„Režimem trpěl. Zatímco Jirka seděl doma, točili jiní režiséři. Na základě toho, že v roce 1974 natočil Kdo hledá zlaté dno, mohl později natočit Postřižiny, které by jinak nevznikly,“ vysvětlila. „Jirka měl možností k emigraci spoustu. Miloval však Českou republiku. Vždy říkal, že obdivuje Miloše Formana, který se etabloval v Americe, on by to prý takhle nedokázal. Říkával, že točí pro české diváky, pro Čechy. Jirka byl velký patriot a navíc byl zodpovědný. Měl tady rodiče a měl obavy, kdo by se tu o ně postaral,“ vylíčila Menzelová.

Jirka sbíral zápalky z celého světa

Ve vysílání pořadu Nový den na CNN Prima NEWS Menzelová také promluvila o nadcházejícím týdnu, který bude věnovaný tvorbě Jiřího Menzela. V Divadle Bez zábradlí od soboty startuje festival věnovaný jeho památce, který potrvá až do 28. dubna. Týden zahájí slavnostní večer, na kterém bude přítomna řada kolegů a osobností, které s Jiřím Menzelem spolupracovaly. Jeho manželka Olga představí Nadační fond Jiřího Menzela. „Je to pocta Jirkovi, protože Divadlo Bez zábradlí vyrostlo na jeho hrách,“ uvedla Menzelová.

Program festivalu nabídne čtyři divadelní představení, tři filmové projekce za účasti herců Jánose Bána a Zdeňka Svěráka, diskusní panely, biografickou výstavu s názvem Rozmarné cesty Jiřího Menzela. „Prozradím jednu takovou věc, kterou jsme objevili až po jeho odchodu. Jirka sbíral téměř celý život zápalky od sirek ze všech hotelů, v podstatě od chvíle, co začal cestovat. Je to taková zvláštnost a celý jeden panel výstavy je věnován těmto stovkám sirek. Díky nim jsme mapovali země i města, která Jirka během svého života navštívil,“ prozradila zajímavost z výstavy Menzelová.

Během výstavy se budou dražit také předměty spojené s Menzelem. „Bylo to pro mě děsně bolestné. Jsou to jeho osobní věci a mně je všechno cenné a drahé a nerada se čehokoliv vzdávám. Ale tohle je pro dobrou věc. Do dražby půjde například kniha Bohumila Hrabala s věnováním či fotografie od Jana Saudka,“ řekla Menzelová.

Tagy: