Jízda historickou vánoční tramvají: Sváteční Praha jako na dlani a beze shonu

Historická, vánočně vyzdobená tramvaj linky č. 42

Do Vánoc chybí sotva týden, přesto jste ještě nepropadli sváteční atmosféře? Není divu, nejkrásnějším svátkům v roce často předchází shon a stres. V Praze vás ale sváteční pocit dostihne i na nečekaných místech – díky vánočním tramvajím. Že nejste z Prahy? Nevadí, nastupte si teď s námi.

Zamilovali si ji nejen turisté, ale i Pražané. Pro většinu cestujících i kolemjdoucích je oblíbeným cílem v hledáčcích fotoaparátů. V nostalgické tramvaji číslo 42 se cestující mohou projet celoročně. Od roku 2021 ovšem se začátkem adventu vyráží na cestu ve sváteční podobě. „Linka kombinuje několik historických vozů a projíždí nejenom centrem Prahy. Zájemci se nabízí unikátní výhled na všechny památky a pražské dominanty. A mimo to může historické vozy střídat. Nejstarší je z doby Rakouska-Uherska, ty novější jsou z padesátých až šedesátých let dvacátého století,“ uvádí Barbora Scherf, zástupkyně tiskové mluvčí Prague City Tourism.

Vánoční atmosféra všude kolem

Další podrobnosti o soupravě, která letos poprvé ve vánočním hávu ze strašnického depa před kamerou pořadu Prima Česko vyrazila 3. prosince dopoledne, přidal Petr Malík, vedoucí Jednotky Historická vozidla: „Byla vyrobena ve 30. letech a jezdila až do roku 1974. Je to modernější vůz, protože tyto vozy se objevovaly od začátku 20. století. Samozřejmě prošel opravou předtím, než zase začal jezdit.“

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Vítejte v prskavkárně v Neštěmicích. Druhou podobnou v Evropě nenajdete

Na vánoční výzdobě tramvaje se pracovalo několik dní a podíleli se na ní nejen zaměstnanci Dopravního podniku hlavního města Prahy. „Byli to i studenti Střední průmyslové školy Dopravního podniku a zhruba tři až čtyři zaměstnanci. A pak bylo samozřejmě nutné zajistit elektrické zapojení, protože ve večerních hodinách tramvaj svítí, zvládnout to je u toho historického vozu to nejdůležitější,“ dodává Petr Malík.

Z historické tramvaje cestující vidí ty nejkrásnější výhledy na hlavní dominanty Prahy včetně kouzelných výhledů na řeku Vltavu.

Během jízdy vánoční tramvají lze kdykoliv vystoupit, projít se sváteční Prahou, dát si třeba svařák na trzích a zase na kterékoliv jiné zastávce nastoupit. Lístek platí po celý den. „Jízdenku lze koupit kartou i hotově přímo u průvodčího, také ji pořídíte v kterémkoliv turistickém centru Prague City Tourism. V rámci turistické karty Prague Visitor Pass je zdarma,“ říká Barbora Scherf.

Okruh historickou Prahou trvá zhruba šedesát minut, během kterých pasažéři poznají ta nejkrásnější zákoutí metropole, svézt se s ní mohou kdykoliv během adventních víkendů nebo vánočních svátků.

Tagy:
Evropa advent Rakousko-Uhersko Vltava Česko Praha Dopravní podnik hl. m. Prahy Neštěmice Prague City Tourism Prague