Jmění Elona Muska prudce roste. Brzy se stane prvním dolarovým bilionářem

Elon Musk je v současnosti nejbohatším člověkem na světě. Jeho čisté jmění podle miliardářského indexu agentury Bloomberg činí 251 miliard dolarů. Web Sky News informoval, že by Muskovo jmění brzy mohlo výrazně narůst. Podle nové zprávy o globálním bohatství je totiž na nejlepší cestě stát se prvním dolarovým bilionářem na světě, a to již do roku 2027.

Podle zjištění společnosti Informa Connect Academy roste bohatství Elona Muska průměrným tempem 110 procent ročně. Za předpokladu, že jeho majetek nude růst stejným tempem, dosáhne během příštích tří let hranice dolarového bilionáře, píše web Sky News.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Prezidentská debata, nebo 11. září? Apple musel opustit tradici, nové telefony odhalí už v pondělí

Zpráva vyčísluje tržní hodnotu Muskovy společnosti Tesla, která vyrábí elektromobily, na 669,3 miliardy dolarů. Tempo jejího růstu je také mimořádně vysoké: 173,3 procent ročně. To znamená, že by její hodnota mohla do příštího roku přesáhnout jeden bilion dolarů.

Na prvních dvou místech nejbohatších společností se umístily společnosti Microsoft (3,4 bilionu dolarů) a Apple (3,3 bilionu dolarů). Hranice bilionu dolarů dosáhli tito technologičtí giganti v roce 2019, respektive 2018.

Dalším, kdo by se kromě Muska mohl stát dolarovým bilionářem, je podle Informa Connect Academy zakladatel indického podnikatelského konglomerátu Gautam Adani. S tempem růstu 123 procent ročně dosáhne tohoto milníku do roku 2028. Ve stejném roce by se navíc bilionáři mohli stát i šéf technologické společnosti Nvidia Jensen Huang a indonéský energetický a těžební magnát Prajogo Pangestu.

Mezi Muskovy další firmy patří výrobce vesmírných lodí SpaceX, neurotechnologická společnost Neuralink a The Boring Company – dříve dceřiná společnost SpaceX, nyní však samostatná společnost pro stavbu tunelů.

Opakované kontroverze

Od chvíle, kdy Musk koncem roku 2022 koupil Twitter za přibližně 44 miliard dolarů a brzy jej přejmenoval na X, opakovaně vyvolává kontroverze. Dostal se například do sporu s brazilským Nejvyšším soudem, který na začátku září následně síť X v zemi zakázal.

Rozruch vyvolal také tento týden, když na svém účtu napsal, že rozhovor Tuckera Carlsona s podcasterem Darrylem Cooperem byl „velmi zajímavý“ a „stojí za to ho sledovat“. Cooper v něm uvedl nepravdivá tvrzení o holokaustu, když řekl, že nacisté neměli v úmyslu vyvraždit tolik lidí, a naznačil, že neměli prostředky na to, aby se o ně postarali.

Bílý dům rozhovor odsoudil a označil jeho komentáře za „nechutné“ a „sadistickou urážku všech Američanů“ a „památky více než šesti milionů Židů, kteří byli genocidně zavražděni Adolfem Hitlerem“. Musk později příspěvek smazal, informoval web Newsweek.

Šéf Tesly se také obul do premiéra Keira Starmera, kterého během nedávných nepokojů ve Velké Británii označil za „dvouúrovňového Keira“ a obvinil ho, že podporuje takzvanou „dvouúrovňovou policii“. Keir reagoval kritikou „společností provozujících sociální média a těch, kteří je provozují“ za „vybičování násilných nepokojů na internetu“.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Černé olivy pěstitelé dobarvují. Šetří tím čas i peníze, pro zákazníky jsou navíc lákavější

Tagy:
dolar Twitter rozhovor Elon Musk SpaceX ekonomika Apple obchodní společnosti Tesla Motors Sky News ekonomika, obchod a finance