Zásobování kolabuje, evakuace nemožná. Situace v Soledaru je kritická

Ruské síly podle Kyjeva zahájily mohutný útok na město Soledar, které představuje jedno z klíčových míst pro ukrajinskou obranu Bachmutu. Není zde možná evakuace, zásobování kolabuje. Důstojník ukrajinské armády popsal, že Rusové útočí v malých skupinách. Podle Volodymyra Zelenského je zem u Soledaru pokryta mrtvolami okupantů. Ukrajinci nadále odráží ruské útoky na Avdijivku. Ukrajinský prezident v telefonickém rozhovoru s českým premiérem Petrem Fialou (ODS) poděkoval Česku za vojenskou podporu. Mimo jiné uvedl, že očekává její posílení.

Soledar je jedním z doněckých měst, které již dlouhou dobu čelí četným ruským vojenským útokům. Nyní Kyjev oznámil, že ruské síly zahájily další mohutný úder. Rusové se postupně snaží obklíčit Bachmut, už nyní Ukrajincům komplikují zásobování, píše web Unian. Nemožná je pro Ukrajince také evakuace.

Situace v Soledaru je kritická, popsal podle webu Unian politický analytik a důstojník První samostatné brigády speciálních sil Taras Berezovec. „V Soledaru je to nyní velmi obtížné. Situace je tam vyhrocenější než v Bachmutu. Nepřítel útočí v malých skupinách, obvykle do osmi osob, vyzbrojených ručními zbraněmi a RPG. Útoky na naše pozice přicházejí ve vlnách,“ poznamenal Berezovec.

Situaci v Soledaru popsal ve svém pondělním projevu také ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. „Díky houževnatosti našich bojovníků v Soledaru jsme pro Ukrajinu získali další čas a další síly. A co tam chtělo Rusko získat? Všechno je úplně zničené, nezbyl tam téměř žádný život, tisíce jejich lidí byly ztraceny. Celá země u Soledaru je pokryta mrtvolami okupantů, tak vypadá šílenství,“ popsal podle webu Ukrinform Zelenskyj.

Zelenskyj v telefonickém rozhovoru s českým premiérem Petrem Fialou (ODS) poděkoval Česku za vojenskou podporu. Mimo jiné uvedl, že očekává její posílení. Ocenil také podporu Ukrajiny během českého předsednictví v Radě Evropské unie.

Spojené státy začnou od příštího týdne s výcvikem 90 až 100 ukrajinských vojáků v souvislosti s obsluhou systémů protivzdušné obrany Patriot. Oznámil to Pentagon, který zároveň potvrdil dřívější informace amerických médií, podle kterých se bude několikaměsíční výcvik odehrávat na americkém území.

Dva polští dobrovolníci, muž a žena, kteří utrpěli zranění při rozdělování humanitární pomoci poblíž Bachmutu na východě Ukrajiny, jsou zpět ve vlasti. Léčí se v nemocnici v Lublinu. Oznámila to v úterý na svém webu zpravodajská televize TVN 24. Podle mluvčího ministerstva zdravotnictví je stav obou zraněných stabilní, žena ale přišla o nohu.

Tagy:
válka Ukrajina Západ on-line Volodymyr Zelenskyj Rusko ruská invaze na Ukrajinu Bachmut Soledar