Britský premiér hasí oheň benzínem, míní expert. Při střetech vyhřezla dlouhodobá frustrace

Demonstrace a násilné střety v Anglii jsou ukázkou dlouhodobé frustrace v zemi. Pro CNN Prima NEWS to uvedl politolog Matěj Trávníček, který ve Spojeném království žije. Nepokoje, které započaly po vraždách dětí ve městě Southport, podle něj britský ministerský předseda Keir Starmer řeší velmi špatně. Kdo z napjaté situace naopak těží a jaký lze očekávat další vývoj?

Anglii před několika dny zasáhlo vražedné řádění teprve 17letého mladíka, který zaútočil na tanečním kroužku. Nožem zabil tři malé děti a další poranil, zranění utrpěli i dva dospělí. Soud později zveřejnil identitu útočníka – jednalo se o mladého černocha Axela Rudakubana.

ČTĚTE TAKÉ: Děsivé scény z ulic Británie: Lidé podpalovali auta, útočili na mešity i ubytovny

Proces s ním je nyní mimořádně ostře sledovaný a odšpuntoval sérii protestů, při nichž dochází ke střetům s bezpečnostními složkami i rabování. Velkou roli při demonstracích a konfliktech hraje krajní pravice.

Politolog Matěj Trávníček žijící v Anglii pro CNN Prima NEWS ovšem řekl, že protestů se začali účastnit i lidé mimo krajní pravici. „Obecně se zdá, že dochází k radikalizaci části veřejnosti. Zároveň k tomu můžeme vidět, že se na ty protesty nabalují i lidé, kteří je využívají k osobnímu obohacení, protože vidíme, že dochází k rabování,“ popsal expert.

Doplnil, že nyní se do protestů také čím dál více zapojují ženy a menší roli hrají fotbaloví chuligáni. „O to více platí, že vnímat tyto protestující jako nějakou jednolitou skupinu napojenou na krajní pravici je příliš velké zjednodušení,“ pokračoval Trávníček.

Rozjely se však i protesty na druhé straně spektra. „Na druhé straně vidíme, že se mobilizují i menšiny, zejména muslimové, a levice od umírněných pacifistů až po různé socialistické kolektivy,“ řekl CNN Prima NEWS politolog s tím, že v ulicích některých měst občas dochází nejen ke střetům demonstrantů s policisty, ale také k roztržkám mezi oběma skupinami.

Britové jsou nespokojeni s policií, míní Trávníček

Vražda dětí v Southportu podle Trávníčka svědčí o tom, že došlo k „vyhřeznutí dlouhodobé frustrace“ části Britů. „Ta pramení z pocitu nespravedlnosti a ztráty víry ve stát a politickou reprezentaci, že zvládne řešit, ale často vůbec vidět, problémy, které ty lidi trápí,“ řekl redakci odborník. Podle jeho mínění se nejedná pouze o téma migrace, ale také o ekonomické problémy státu spjaté s inflací.

„V neposlední řadě svou roli hraje i nespokojenost s prací policie. Ta se potýká s mnoha problémy, ale v tomto kontextu hraje velkou roli uplatňování dvojího metru. Na jedné straně policie toleruje pochody na podporu Palestinců, při nichž zaznívají věty, které lze chápat jako výzvy ke genocidě (slogan ‚Od řeky až k moři Palestina bude svobodná’; pozn. red.), a na druhé straně je policie poměrně nekompromisní a nebojí se tvrdě zakročit proti pravicovým radikálům,“ dodal Trávníček.

Problémy pro premiéra, Farage si mne ruce

Politolog má za to, že situace vůbec nesvědčí nové vládě labouristického ministerského předsedy Keira Starmera. „Dostává se pod tlak, kdy je mu vyčítáno, že se nestaví k protestům se stejnou mírou empatie, jakou v minulosti projevil vůči protestům krajní levice, kdy například demonstrativně poklekl a vyjádřil podporu hnutí Black Lives Matter. Je dokonce možné, že právě svými vyjádřeními, kdy se nepochybně snažil situaci uklidnit, naopak zapůsobil jako někdo, kdo hasí oheň benzínem,“ zhodnotil Starmerovo konání Trávníček, který je v Anglii členem Konzervativní strany.

Kdo ze situace naopak těží, je podle něj kontroverzní politik Nigel Farage, jeden ze strůjců brexitu. „Obrázky nepokojů v ulicích posilují jeho narativ o tom, že stát a tradiční politické strany v Británii selhaly a je potřeba překopat od základu politický systém ostrovního království,“ řekl CNN Prima NEWS politolog.

Očekává ale, že se současná napjatá situace v zemi postupně uklidní. „Z dlouhodobého hlediska se ale ten problém může jen prohloubit, protože se nezdá, že by současná vláda byla schopna jej účinně řešit,“ komentoval Trávníček.

Tagy: