Jsem Darth Jones a zavraždím královnu. Muž zadržený ve Windsoru natočil mrazivé video

Královna Alžběta II.

Útok na královnu

Mladík zadržený v sobotu po vniknutí na pozemek hradu Windsor, v němž tráví svátky britská královna Alžběta II., je držen ve vazbě na základě zákona o duševním zdraví. Krátce předtím, než došlo k incidentu ve Windsoru, se na sociálních sítích objevilo video, v němž neznámý muž vyhrožuje, že zavraždí královnu. Podle informací deníku The Sun by dotyčným měl být právě 19letý mladík, kterého dopadla policie.

Muž vystupuje na záběrech pod jménem Jaswant Singh Chail. „Je mi to líto. Je mi líto toho, co jsem udělal a co udělám. Pokusím se zavraždit Alžbětu, hlavu královské rodiny,“ říká v úvodu videa.

V rukou má lesklou černou zbraň, na obličeji masku, na hlavě černou kapuci a jeho hlas je digitálně zkreslený. Video měl Chail poslat svým kamarádům na sociální síti Snapchat necelých 24 minut předtím, než byl zadržen londýnskou policií na hradě Windsor.

„Je to pomsta za ty, kteří zahynuli při masakru v Jallianwala Bagh v roce 1919,“ zaznělo na záběrech, které má k dispozici deník The Sun (Britové při zmíněném masakru zastřelili několik set lidí protestujících proti zatčení politiků, kteří chtěli nezávislost Indie, pozn. red.). „Je to také pomsta za ty, kteří byli diskriminováni kvůli své rase. Jsem indický Sith. Jmenuji se Jaswant Singh Chail, moje jméno je Darth Jones. Omlouvám se všem, kterým jsem ublížil nebo kterým jsem lhal,“ dodal muž.

Jak podotýká deník The Sun, muž z videa se zřejmě nechal inspirovat kultovní sérií Star Wars, kde jsou Sithové nepřáteli rytířů Jedi a snaží se je do jednoho vyvraždit. Policie potvrdila, že se již dotyčným snímkem zabývá.

Předtočené video bylo zveřejněno na Štědrý den v 8:06, policie 19letého pachatele zadržela v 8:30. Muž ze Southamptonu měl k překonání kovového plotu na hradě Windsor použít provazový žebřík. Podle informací webu Daily Mirror byl také vybaven střelnou zbraní, konkrétně kuší.

Zatčený se nedostal do žádné z budov. Bezpečnostní opatření na hradě byla totiž zpřísněna i kvůli přítomnosti královny. Po sobotním incidentu vyhlásil Scotland Yard, který je za hlídání Windsoru odpovědný, na hradě stav nouze. Plánované setkání Alžbety s jejími syny Charlesem a Edwardem tak muselo být odloženo.

Podezřelý muž se v neděli podrobil vyšetření duševního stavu. „Je zadržován na základě zákona o duševním zdraví a zůstává v péči zdravotnického personálu,“ uvedla policie a vyloučila, že by čin podezřelého mladíka měl teroristický motiv.

Tagy: