Jsme ekonomická kolonie EU, řekl Fiala z SPD. Temné bruselské síly neexistují, namítl Kučera

Poslanci Radim Fiala (SPD) a Michal Kučera (TOP 09)

Jiří Gavor, Michal Kučera, Radim Fiala

Podle předsedy poslaneckého klubu SPD Radima Fialy musí členské země EU splnit vše, co zadá Evropská komise, jinak nezískají dotace. V souvislosti se Zelenou dohodou pro Evropu ve vysílání CNN Prima NEWS uvedl, že Česko je „ekonomická kolonie Evropské unie“. Poslanec Michal Kučera (TOP 09) namítl, že žádné temné síly z Bruselu neúřadují.

Kritiku ohledně vlny zdražování, která může plynout ze změn klimatické politiky, Kučera odmítá. „Ať se jedná o úpravy spojené s udržitelností nebo o přechod na jiné druhy energií, postupnému zdražování se nevyhneme. K navýšení cen docházelo vždy, takže nejde o to základní z celé debaty,“ řekl v pořadu Zprávy Plus.

K TÉMATU: Vládní třenice kvůli platbám v hotovosti. Lidovec se postavil na stranu ANO, ODS nesouhlasí

Opoziční zákonodárce oponoval, že s klimatickou změnou je nutné bojovat jinak, jelikož Green Deal způsobí zchudnutí celé Evropy. V souvislosti s tím označil za hlavního viníka Evropskou komisi. „Musíte podepsat, co vám řeknou, jinak nedostanete dotace. Tím jakékoli vyjednávání končí. Jsme ekonomická kolonie EU,“ kritizoval Fiala.

Proti jeho slovům se Kučera ohradil. „Neexistuje žádná temná síla z Bruselu, která všechny ovládá. Je to jednoduché – Evropskou unii tvoříme my. Členské státy se dohodly, jak hodlají řešit dramatické klimatické změny,“ poznamenal.

Takové smýšlení však opoziční politik označil za „zelenou ideologii“. „V Asii i nadále vychází kouř z komínů, zatímco my se snažíme o čisté ovzduší. Ekologická politika by se měla přehodnotit. Honíme se za tisíci zajíci a nechytneme ani jednoho,“ řekl.

Kučera mimo jiné připomněl, že jeden ze strategických dokumentů pod názvem Státní energetická koncepce vláda nepřijala, protože v něm schází dostatečné vyhodnocení dopadů na ceny. „Teď pouze spekulujeme, zda bude benzin dražší o dvě koruny nebo o deset korun. Kabinet Petra Fialy (ODS) musí chtít po ministru průmyslu a obchodu Jozefu Síkelovi (STAN), aby bylo promítnutí do cen jasně určeno,“ zdůraznil ve vysílání CNN Prima NEWS.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Havlíček se hlásí o zásluhy za Dukovany. Jde to hlavně za naší vládou, rýpl si do Fialy

Tagy:
dokumenty klimatické změny Evropská komise zdražování Brusel energetika vláda Radim Fiala klimatická krize Green Deal Michal Kučera Zelená dohoda pro Evropu Státní energetická koncepce