Vládní třenice kvůli platbám v hotovosti. Lidovec se postavil na stranu ANO, ODS nesouhlasí

Letní politické téma plateb v hotovosti je znovu na scéně. Nově se ke kritice kromě hnutí ANO přidávají i někteří koaliční politici. Vadí jim totiž, když podniky neumožňují platby kartou a berou pouze hotovost. Podle lidoveckého poslance Michaela Kohajdy tato praxe „smrdí“ zatajováním tržeb. Nejsilnější vládní strana ODS ale nesouhlasí.

Výhradně platby v hotovosti jsou u části veřejnosti v nemilosti kvůli pohodlí během placení. Debata se znovu rozvířila během karlovarského filmového festivalu (KVIFF), protože se v lázeňském městě našlo velké množství restaurací či stánků, které neumožňovaly bezhotovostní transakce.

ČTĚTE TAKÉ:  Senát schválil zkrácení doby oddlužení. Zavedení minimální srážky ze mzdy nepodpořil

Opoziční hnutí ANO to dává do souvislosti s koncem elektronické evidence tržeb. Mnohé podniky už totiž nemusí tržby elektronicky hlásit.

Podle statistik přitom přibývá podniků, kde lidé mohou platit kartami. Vyplývá to například z dat pokladního systému Dotykačka. Terminál má 70 procent gastronomických zařízení, loni to bylo 67 a o rok dříve jen něco přes polovinu.

Přesto se rozšíření plateb v hotovosti obávají i někteří koaliční poslanci. „Vyžadování platby v hotovosti smrdí zatajováním tržeb, to mi nikdo nevymluví. Pokud to nezajímá KVIFF, aby žádal lepší služby pro návštěvníky, tak to alespoň musí zajímat finanční správu. Budu rád, když nás generální ředitelka Hornochová bude informovat o provedených kontrolách,“ uvedl na sociální síti X Michael Kohajda, který je předsedou podvýboru pro bankovnictví, pojišťovnictví a finanční trhy.

Hotovost je legální, kontruje Skopeček

Na jeho výzvu ke kontrolám ale reagoval negativně poslanec ODS Jan Skopeček, který je ekonomickým expertem strany. „Platba v hotovosti je normální a legální cestou, jak platit za zboží a služby. Považovat každého, kdo nepřijímá bezhotovostní platby, za podezřelého, nezlobte se, smrdí zase mně. Je na zákazníkovi, zda akceptuje platbu v hotovosti, nebo nikoliv. Nenaskakujte na agendu hnutí ANO,“ vzkázal Skopeček lidovci.

Podle Skopečka je okurková sezóna a hnutí ANO si neví rady. „Stejné to bylo minulý rok. Je to absurdní, zvlášť při vědomí, že podíl bezhotovostních plateb v ekonomice v průběhu času dlouhodobě roste,“ dodal místopředseda Poslanecké sněmovny.

O tom, že podniky ve stále větší míře přijímají karty, hovoří i ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS), a to jak v barech, tak na venkovních akcích jako jsou festivaly. „Důvod? Tlak zákazníků, kteří nechtějí nosit hotovost, a raději jdou ke konkurenci. Hnutí ANO si musí vymyslet něco nového, proč strašit šedou ekonomikou a další EET,“ rýpnul si do opozičního hnutí šéf státní kasy.

ANO chce návrat EET

Rozšířenou praxi plateb v hotovosti kritizuje i někdejší ministryně financí Alena Schillerová (ANO).  Opoziční hnutí chce v příštím volebním období znovu zavést elektronickou evidenci tržeb. Podle ní by to mohlo pomoci dalšímu rozšíření plateb kartou. „Naší ambicí je místo výjimek přijít s co nejjednodušším a intuitivním systémem, ze kterého budou mít podnikatelé pouze přínos například v podobě nižších daní a odstranění nekalé konkurence,“ přiblížila už dříve exministryně.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Nabídka na převzetí Liberty Ostrava nepřišla, řekl Stanjura. Větší podporu hutí stát podle něj neplánuje

„Nová EET bude postavena na nejmodernějších systémech. Chceme, aby odpadla povinnost tisknout účtenku, aby nebylo potřeba mít neustálé online připojení. Aby to opravdu nikoho nestálo ani korunu. Kdo má pokladnu, využije tu svou. Kdo má chytrý telefon, stáhne si autorizovanou aplikaci zdarma,“ dodala Schillerová.

Tagy: