Pro Rusy jsme branou do Evropy. Nebuďte milí, zastavte vraždění, žádal Italy Zelenskyj

Prezident Volodymyr Zelenskyj skrze videoprojev promluvil k italskému parlamentu. (22. března)

Volodymyr Zelenskyj promluvil k italskému parlamentu

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v úterý dopoledne promluvil k italskému parlamentu. Ve videoprojevu připomněl utrpení Ukrajinců, žádal další sankce vůči Rusku a pomoc samotné Itálie. Vyzdvihl, jak se italský národ chová k dětem. „Pomozte nám, zastavte vraždění, pomozte ukrajinským rodinám,“ vyzýval Zelenskyj. Před videoprojevem hovořil také s papežem Františkem.

Zelenskyj v úterý před vystoupením v italském parlamentu hovořil po telefonu s papežem Františkem, jehož podle agentury ANSA pozval na Ukrajinu. Podle agentury Reuters by Zelenskyj uvítal papeže jako prostředníka v mírových jednáních s Moskvou.

„Náš lid se stal armádou. Máme tisíce zraněných, zcela zničená města. Minulý týden jsem hovořil o 79 zabitých dětech, nyní tento počet vzrostl na 117. Toto je cena za odkládání řešení konfliktu,“ uvedl prezident. Hovořil i o utrpení podle něj skoro 400 tisíc lidí v obléhaném Mariupolu, z něhož Rusko odmítá umožnit odjezd skrze humanitární koridory. „Představte si, že by vám zničili Janov,“ přirovnal velikost Mariupolu k italskému městu, jež má asi o 130 tisíc obyvatel více.

Válka se vede všude

Následně zmínil, že to, co nyní dělá ruská armáda na Ukrajině, prováděli naposledy v Evropě nacisté, když okupovali cizí země. Nebezpečí podle Zelenského hrozí i dalším zemím Evropy. „Ukrajina je pro ruskou armádu branou do Evropy, musíme zastavit toto barbarství,“ apeloval na další země.

Je podle něj zapotřebí větší tlak. „Potřebujeme, aby Rusko nemohlo využívat další rezervy a posilovat armádu. Tato válka se vede po celém světě, nejen v Evropě. Nechceme sledovat, jak bude agresor napadat další země,“ zdůraznil. Připomněl, že italský lid zná ten ukrajinský.

„Jsme ze stejného evropského těsta jako vy. Víte, kdo válku na Ukrajinu přinesl, kdo ji vyprovokoval. Téměř všichni agresoři jezdí do Itálie na dovolenou. Nebuďte k nim milí a vlídní, blokujte jejich účty, zmrazte jejich aktiva, posviťte si na ty, kteří válce pomáhají,“ pokračoval. Italy vyzval, aby podpořili sankce proti dovozu ropy. „Aby pocítili cenu za jejich agresi. Pomozte nám, zastavte vraždění,“ žádal.

Zmínil, že před válkou často Itálii navštěvoval. „Vždy jsem si vážil vaší pohostinnosti. Víme, co pro vás znamená rodina, máte skvělý vztah s dětmi, víme, co pro vás znamená život. Zhruba 70 tisíc Ukrajinců u vás našlo útočiště. V Itálii se také narodilo již první dítě z řad uprchlíků. Desítky dalších jsou zraněny a jsme vděční, že se o ně staráte,“ dodal Zelenskyj.

Italský premiér Mario Draghi po projevu Zelenského k parlamentu ocenil odvahu ukrajinského prezidenta i jeho lidu a řekl, že si přeje, aby Ukrajina byla součástí Evropské unie.

Tagy: