Jsme snad v banánové republice, kde se chystá puč? Komentátor tepal opozici za obstrukce

Noční jednání jsou strašně trapná věc. Vypadá to, že jsme někde v banánové republice, kdy se jedná v noci a dělá se nějaký puč. Ve vysílání CNN Prima NEWS takto kritizoval obstrukce opozice ve Sněmovně komentátor Radko Kubičko. Absurdní mu přijdou i spacáky, které si někteří poslanci nosí do Sněmovny. Naopak komentátor Ondřej Leinert sdělil, že si na taková jednání již trochu zvykl.

„Je zcela jednoznačné, co si opozice myslí a na které straně stojí. Zastává se důchodců, kteří si myslí, že by neměli přijít o valorizaci. Všichni ale budou vědět, že se jich opozice zastává – nemusí kvůli tomu řečnit sedm hodin a dělat noční schůze,“ podotkl Kubičko. Obecně noční jednání považuje za trapná.

„Vypadá to, že jsme někde v banánové republice, kde se jedná v noci a dělá se nějaký puč. Tohle by skutečně nemělo být. Opozice s koalicí by se měla dohodnout, a jak o tom mluvil Petr Pavel – měly by uzavřít nějaký kompromis. Kvůli tvrdým obstrukcím v noci vypadáme trapně,“ pokračoval.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Hádka Skopečka s Havlíčkem. Znásilňují politici právo, nebo jednací řád Sněmovny?

Odpovědnost však podle něj dopadá na obě strany. „Jak na opozici, která to dělá – a měla by si uvědomit, že je to velice trapný způsob – tak na vládu, že není schopná se s opozicí domluvit na nějakém rozumnějším řešení,“ mínil. Na „paškál“ si vzal i spacáky, které si někteří poslanci s sebou do Sněmovny donesli.

„V normálních časech to do Sněmovny nepatří. Ano, je krize, válka, ale máme standardnější poměry. Tohle se děje, když je okupace. Aby byly spacáky ve Sněmovně... ty patří do lesa. Je to trapné a opozice by si to měla uvědomit,“ dodal.

Hostem vysílání byl také komentátor Ondřej Leinert. Ten uvedl, že si na noční jednání a obstrukce už docela zvykl. „Je to již po několikáté. Opozice to ještě podněcuje tím, že natáčí videa, jak se ukazuje ve spacácích. Je to součástí politického boje. Ale přijde mi úsměvné, že ANO v době, kdy vládlo, obstrukce odsuzovalo. Snažili se i vyvolat diskuzi, aby se změnil jednací řád Sněmovny, že by během dvou hodin ‚každý rozumný člověk řekl svůj názor, a ostatní už je jen žvanírna‘. Nyní dělají to samé,“ uvedl.

Přiznal však, že v obstrukcích ANO na SPD s Tomiem Okamurou v čele stále nemá. „Jeho vystoupení asi nikdo z řad ANO netrumfne. Okamura překonal všechny rekordy délky vystoupení v české politické kultuře. Ještě nepřekonal ale ty světové. V 50. letech projev amerického senátora trval 24 hodin, to snad ve Sněmovně neuvidíme,“ dodal.

Tagy:
politika komentář opozice CNN Prima NEWS kritika Tomio Okamura Petr Pavel důchody ANO 2011 vláda valorizace Radko Kubičko Svoboda a přímá demokracie obstrukce Ondřej Leinert Poslanecká sněmovna ČR starobní důchod