Nikoho nevydíráme, zásobujeme spolehlivě, tvrdí Rusové. Kdy obnoví dodávky plynu?

Dmitrij Peskov

Rusko nedodává plyn do Polska a Bulharska

Požadavek platit za dodávky ruského plynu v rublech není vydíráním. Prohlásil to podle agentury TASS mluvčí ruského prezidenta Dmitrij Peskov. Dodal, že Moskva obnoví dodávky plynu Polsku a Bulharsku, jakmile za ně tyto země „náležitou formou“ zaplatí. „Rusko zůstává spolehlivým dodavatelem energetických surovin,“ zdůraznil mluvčí.

„Platba ve správné podobě bude základem pro pokračování dodávek,“ řekl Peskov. Státní tisková agentura TASS si jeho vyjádření vyložila ve smyslu, že „dodávky budou obnoveny, pokud tyto země začnou platit rubly“.

Prezident Vladimir Putin se nechystá o situaci jednat s polskými a bulharskými představiteli, řekl Peskov. Rusko podle něj muselo přejít na platby v rublech z čiré nezbytnosti poté, co Rusku západní země „ukradly značnou část jeho rezerv“.

Ruské rezervy uložené na Západě byly zmrazeny v rámci sankcí, kterými se Západ snaží Rusko přimět k ukončení války na Ukrajině.

Podle Peskova šlo o bezprecedentní, nikoli přátelské kroky v oblasti ekonomiky a financí, které vůči nim podnikly „nikoli přátelské země“. Ty podle něj „zablokovaly, čili rusky řečeno ukradly“ značnou část ruských rezerv a to si vyžádalo nový způsob placení, který nařídil dekretem Putin.

Ruský plynárenský podnik Gazprom zastavil dodávky plynu do Polska a Bulharska ve středu ráno kvůli tomu, že země nezaplatily za plyn v rublech. Zastavení dodávek plynu je podle Sofie vydírání a Gazprom porušil smlouvu. Varšava se hodlá domáhat odškodnění za porušení platného kontraktu.

Předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyenová označila krok Moskvy za pokus využít plyn k vydírání evropských zemí. Unijní exekutiva je podle ní na tento scénář připravena a je v kontaktu se všemi členskými zeměmi, s nimiž řeší zajištění dostatečných dodávek pro celou EU.

Tagy: