Jsou pohádky Disney rasistické? Stopku mají Petr Pan, Kniha džunglí nebo Dumbo

Další čistka mezi oblíbenými pohádkami

Společnost Disney provedla čistku v pohádkách, když v nabídce pro děti zablokovala některé z milovaných animovaných filmů. Stopku dostal například Petr Pan, Kniha džunglí nebo slon Dumbo, má v nich být rasismus.

„Dřeme celý den, dřeme celou noc, nikdy se nenaučíme číst a psát. Když ostatní jdou spát, my otročíme dál.“ Tento text a záběry černochů pracujících v dešti v kamenolomu se staly osudnými pohádce o ušatém slonovi Dumbo. Petr Pan prý uráží americké indiány tím, že je označuje za rudochy. A v pohádce Aristokočky jsou pak údajně zesměšněni Asiati. Kočka má předkus, šikmé oči a při hře na piano používá hůlky.

„Úspěch značky rostl s úspěchem jednotlivých pohádek. A teď je chtějí zlikvidovat. Mohou to udělat, ale otázka je, jestli to není trochu pokrytecké. Neměli by tak vrátit peníze, které za to vydělali, když teď to vidí jinak?“ namítl spisovatel Bohuslav Vaněk Úvalský.

Kritice čelí například i Kniha džunglí, protože opičí král Ludvík má připomínat černocha. Kvůli závadnosti společnost Disney některé filmy úplně stáhla z nabídky pro děti a dospělí si je můžou pustit pouze s varováním. „Vnímáme, jak je to škodlivé a chceme, aby se z toho lidé poučili a chtěli otevřít diskuzi o tom, jak vytvořit lepší budoucnost,“ uvedla společnost Disney.

Vadí i Popelka nebo Malá mořská víla

Disney je na pranýři i kvůli dalším pohádkám. Britská herečka Keira Knightley veřejně vystoupila s tím, že některé svým dětem preventivně zakazuje. „Popelku jsem musela zakázat, protože jen sedí a čeká, až si ji vezme bohatý chlap. Tak to fakt ne, to nikdy. Anebo Malou mořskou vílu, přece se nebudu vzdávat svého hlasu kvůli nějakému muži,“ nelíbí se herečce.

Rasismus v pohádkách se řeší i v Česku. Loni na podzim například romská umělecká skupina přepsala pohádku o kocouru Mikešovi. Kapitolu, kde Mikeše v originále skupina Romů ukradne, upravili tak, že kočovníci kocourka ve skutečnosti zachránili.

Tagy: