Jsou to krysy a teď vylezly z děr. Cikrt sepsul lidi, kteří nadávají zdravotníkům

Tomáš Cikrt

Druhá polovina Partie PLUS

Šéfredaktor Zdravotnického deníku Tomáš Cikrt se v pořadu Partie PLUS opřel do lidí, kteří jsou agresivní vůči zdravotníkům a představitelům českého boje s pandemií. Agresory označil za „zlé a hloupé“ lidi. Odpor vůči nim sdílí i šéf Lékařského odborového klubu – Svaz českých lékařů (LOK-SČL) Martin Engel.

„Jsou to zlí a hloupí lidé. Jde o krysy, které v těchto časech vylézají z děr. Dřív nebyly vidět,“ kritizoval Cikrt v Partii Plus pacienty agresivní k ošetřujícím lékařům.

V pořadu vyslovil podporu myšlence povinného očkování, šiky odpůrců vakcinace podle něj stojí na názorech nekompetentních „rádoby“ odborníků. „Extremisté jsou posílení tím, že se mohou opřít o názory určitých odborníků, protežovaných v médiích, kteří zpochybňují očkování. Útoky na zdravotníky jsou extrém,“ řekl.

Útoky na zdravotníky nechápe ani Engel. „Absolutně tomu nerozumím. Dřív se odpůrci shromažďovali na náměstích. Teď jsou lidé, kteří hájí vědu, terčem nevybíravých útoků. To je to poslední, co potřebujeme,“ pronesl v Partii Plus.

Omikron se šíří rychleji než delta

Česko se mezitím potýká s nárůstem případů koronavirové varianty omikron. O jeho povaze zatím vědci příliš neví. „Existují studie jen na velmi malých vzorcích lidí. Zatím z nich vyplývá, že se může omikron šířit o třicet procent rychleji než delta. Covid, jaký způsobí, může být ale méně závažný,“ uvedl Cikrt.

Podle něj ale přesto hrozí, že by mohl omikron zahltit české nemocnice. „Nevypadá to, že by byl onou variantou, při které se z covidu stane rýma,“ uzavřel šéf Zdravotnického deníku.

Tagy: