Jste banda Babišových poskoků, styďte se. Lidé se pustili do hasičů za mytí křížů

SDH Průhonice. Hasiči, kteří se snaží vyčistit křížky na náměstí

Babiš na autogramiádě

Průhoničtí dobrovolní hasiči po premiérově autogramiádě zažívají peklo. Poté, co se v sobotu ráno snažili odstranit nakreslené kříže na náměstí, a to krátce před startem kampaně Andreje Babiše (ANO), zostra se do nich pustili místní lidé. Vzkazy dostávají na sociálních sítích i do mailu. Lidé jim sprostě nadávají a vyčítají jim, že se snažili kříže smýt. Problém je ale v tom, že hasiči vyjet museli, nehledě na jejich politické přesvědčení nebo osobní sympatie.

„Evidentně jste jen banda Babišových poskoků. Kolik vám ten bolševický fízl platí? Pravdu naštěstí nikdo nesmyje, vy podržtašky,“ píše hasičům na Facebooku jeden z uživatelů. A v podobném duchu se nesou i další vzkazy, kterých se sešly desítky.

„Že se nestydíte za posluhování pro estébáka. Mytí chodníků opravdu není vaše práce a nemusíte ji dělat,“ píše další paní s tím, že si jinak jejich práce velmi váží.

Někteří také narážejí na to, kdo bude výjezd hasičů ve skutečnosti platit. „Plýtvá obec penězi na takovéto zbytečné výjezdy často?“ ptá se občan, který v Průhonicích bydlí – stejně jako premiér.

„Škoda, že si kazíte pověst a plýtváte peníze obce na umývání náměstí pro Babišovu soukromou volební kampaň,“ píše další.

Některé vzkazy mířily i na pana premiéra a byly ve vulgárnějším tónu. „Nemažte ty kříže, ať lidi vidí, co ten z*****syn Babiš způsobil. Nelezte tomu zlodějskýmu z**dovi do p***le,“ napsal do Průhonic mailem dokonce občan až z Brna.

Vyjet musíme, hájí se hasiči

Problém je ale v tom, že hasiči sami o tom, zda vyjedou, či nikoliv, nerozhodují. Pokud jim z operačního střediska přijde nařízení, vyjet musí. A právě to se v tomto případě stalo.

„Jakmile nás zvednou, prostě musíme jet. Nemůžeme si vybírat. To by se taky mohlo stát, že příště bude hořet dům sousedovi, kterého třeba nemám rád, a to jako nepojedu? To nejde. Jak zavolalo operační středisko, jeli jsme,“ popisuje pro CNN Prima NEWS pod podmínkou anonymity jeden z průhonických hasičů. Redakce jeho identitu zná. Jednotka byla podle něj z reakcí lidí velmi překvapená.

Operační středisko hasiče skutečně v sobotu ráno povolalo, a to na popud městské policie. „Jednotka byla vyslána na žádost městské policie. Máme na to záznam. V místě byl i starosta, ale jestli to šlo od něj, to už nevím,“ řekl CNN Prima NEWS mluvčí HZS Středočeského kraje Jan Sýkora.

Právě starosta obce má ze zákona pravomoc dobrovolné hasiče povolat. Průhonický starosta Bohumil Řehák na místo sice dorazil, ale až později a naopak dal podle svých slov hasičům pokyn k tomu, aby odjeli.

„Můžete se bezpečně přesvědčit, že jsem dal pokyn, aby odjeli. Já jsem tam naše hasiče nepozval,“ řekl krátce starosta na dotaz, zda šel příkaz od něj.

Hasiče zavolal velitel zásahu

O výjezd měl podle informací CNN Prima NEWS skutečně požádat městský policista, ale na pokyn velitele zásahu. „Službu konající strážník na pokyn velitele opatření volal přes operačního důstojníka dobrovolné hasiče v Průhonicích,“ doplnil průhonický městský policista.

Výsledek celé akce byl ale nakonec takový, že křížky na náměstí zůstaly. „Přijeli jsme, zkusili jsme to. Vůbec to nešlo smýt a navíc to začalo vymílat kamínky z dlažby. Tak jsme se na to vykašlali a jeli,“ dodává průhonický hasič.

Jak velká škoda bude, kdo ji zaplatí a zda budou členové hnutí Milion chvilek, kteří křížky na náměstí nakreslili, potrestáni, zatím není jasné. Vše se podle policie šetří. Nicméně podle starosty Řeháka se spolek omluvil a řekl, že křížky umyje.

Ještě v sobotu se do řešení zapojil i Babiš a řekl, že za odstranění zaplatí sám. „Za odstranění křížů zaplatím, jsem domluvený se starostou Průhonic, to je vše, co vám k tomu řeknu,“ prohlásil Babiš v sobotu dopoledne.

Tagy:
hasiči Facebook Brno Andrej Babiš CNN Prima NEWS hnutí ANO protesty ANO 2011 koronavirus Monika Babišová Průhonice křížky Bohumil Řehák Jan Sýkora sbor dobrovolných hasičů politická kampaň