Vláda musí škrtat, hlásá Jurečka. Na svém ministerstvu však prostor k šetření nevidí

Marian Jurečka

Jurečka: Kde bude nová vláda škrtat?

Nová vláda chce šetřit, ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL) však tvrdí, že ze svého resortu nemůže ukrojit tolik jako jiní. Prohlásil to v pořadu Nový den na CNN Prima NEWS. Ušetřit chce díky osekání běžných výdajů, proškrtáním dotačních titulů nebo využitím evropských zdrojů.

„Budeme muset škrtat, to víme všichni ministři vlády. Musíme hledat úspory, zadání jsme si řekli těsně před Vánoci. Jako výchozí rozpočet chceme brát rok 2020,“ prohlásil v pořadu Nový den Jurečka.

Podle jeho slov však ministerstvo práce a sociálních věcí škrtat tolik nemůže. „Je to případ mého resortu, kdy drtivá většina výdajů ministerstva je dána zákonem, kde jsou mantinely, jak a v jakém rozsahu škrtat,“ argumentoval s tím, že takový prostor je u jeho resortu výrazně menší než na jiných resortech.

Ministerstvo se musí řídit zákony, které respektují inflaci. „V příštím roce se průměrná inflace může vyšplhat až k úrovni sedmi procent, přičemž v prvních měsících roku bude až desetiprocentní. Proto se tedy důchodci dočkají hned dvojí valorizace, obvyklé lednové a pak ještě mimořádné letní,“ vysvětlil ekonom Lukáš Kovanda.

Kde tedy chce vláda šetřit? „Principiálně platí, že je potřeba osekat běžné výdaje, investice do vnitřního majetku budov a podobně, snížit závislost na outsourcingu, proškrtat dotační tituly a tam kde můžeme, využívat evropské zdroje,“ nastínil Jurečka.

Vláda Petra Fialy (ODS) se totiž dušovala, že sníží schodek státního rozpočtu a ušetří až sto miliard korun. Politolog Lukáš Jelínek to však označuje pokrytectví. „Přišlo mi zvláštní, když vláda před volbami slibovala, jak se ušetří 130 miliard, pak 110, 100 miliard. Teď se mluví o 80 nebo 70 miliardách a když to bude 50, budeme rádi,“ uvedl Jelínek pro CNN Prima NEWS.

Připomněl, že vláda slíbila investice 5,1 % do školství, 2 % na obranu, 1 % na kulturu nebo více peněz na evropské předsednictví. „Neumím si představit, i kdyby se šetřilo sebevíc, kde ty peníze vláda najde, pokud nechce sahat na daně,“ kritizoval kabinet.

Jurečka společně s dalšími vládními politiky ale zatím stále hlásá to, co před volbami. „Za posledních dva a půl roku výdaje narostly astronomicky. Nemůžeme zadlužovat stát brutálním tempem a ani nechceme. Jednou to budeme muset zaplatit i s úroky,“ zdůraznil.

Tagy: