Přijde rekordní zvýšení důchodů, i díky inflaci. Spočítejte si, o kolik si polepšíte

Aktivní senioři

Rok 2022 s největší pravděpodobností přinese dosud nejvýraznější navyšování penzí. Senioři se dočkají hned dvojí valorizace, důchod se během jediného roku zvýší přibližně o 1 500 korun měsíčně. Paradoxně k tomu pomůže nejvyšší inflace za posledních 13 let, která přetrvá i po většinu nadcházejícího roku.

Zvýšení penzí se projeví už v lednové výplatě důchodů. Čeští senioři se mohou každý měsíc těšit v průměru na 800 korun, které budou dostávat navíc. Další navýšení penzí pravděpodobně přijde v červenci, a to průměrně o 700 korun měsíčně. V obou případech půjde o valorizaci ze zákona, a to kvůli nezvykle rychlému růstu cen v Česku.

Celkový růst důchodů tak bude v roce 2022 v průměru činit zhruba 1 500 korun. „Červencové navýšení je mimořádné. Nastane v rámci mimořádné valorizace, k níž ze zákona dojde nejspíše v letních měsících z důvodu rapidní inflace,“ uvedl pro CNN Prima NEWS Lukáš Kovanda, hlavní ekonom Trinity Bank.

Odhadovanou výši důchodu si můžete spočítat v kalkulačce na webu Kurzy.cz.

S odchodem do penze pár dní počkejte

Zákon totiž na penzisty v tomto ohledu pamatuje a před růstem cen je chrání. Spotřební koš seniorů má totiž jinou skladbu, než která odpovídá celorepublikovému průměru, a tak na ně inflace doléhá citelněji. „V příštím roce se průměrná inflace může vyšplhat až k úrovni sedmi procent, přičemž v prvních měsících roku bude až desetiprocentní. Proto se tedy důchodci dočkají hned dvojí valorizace, obvyklé lednové a pak ještě mimořádné letní,“ vysvětlil Kovanda.

Podle něho by měli být v těchto dnech rovněž obzvláště obezřetní lidé, kteří půjdou do starobního důchodu na přelomu roku. Správným načasováním odchodu do penze si totiž mohou polepšit o stovky až tisíce korun měsíčně, „a to až do konce života“. Se žádostí o přiznání penze se vyplatí počkat do roku 2022. „Důchody přiznané v roce 2022 totiž budou výrazně vyšší než důchody přiznané do konce roku 2021 a následně valorizované k 1. lednu 2022,“ uvedl Kovanda.

Například člověk, který platí důchodové pojištění 46 let a v zaměstnání pobíral průměrnou mzdu, si odložením přiznání důchodu až na rok 2022 polepší o necelou tisícovku měsíčně oproti tomu, kdyby mu byl důchod přiznán ještě v roce 2021. U lidí, kteří během svého aktivního života vydělávali více, je pak rozdíl mezi přiznáním důchodu letos a v roce 2022 ještě větší.

Tagy: