Jurečka mlží o změnách DPH: Ještě neznáme dopad na lidi, o pivu můžeme vést debatu

U položek, jako jsou například vodné a stočné, mi zvýšení DPH smysl nedává, uvedl v pořadu K věci ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL). O procesu změn se prozatím jedná, proto chce počkat na „perfektní rozbor dopadů“ těchto opatření. Zmínil však, jak by se postavil k jednotlivým zveřejněným bodům.

„Dokud návrh neuvidím, a to včetně dopočítání dopadů, jsem obezřetný. Nemyslím teď dopady na státní rozpočet, ale především na jednotlivé skupiny obyvatel. Do té doby nemám ambici to hodnotit,“ uvedl vicepremiér Jurečka.

ČTĚTE TAKÉ GLOSU: Češi si vzali dva svetry, zmatená vláda jim za odměnu zdraží teplo a vodu

Jurečka vyhýbavou odpověď zdůvodnil tím, že chce brát ohled na rodiny s dětmi, lidi s hendikepem nebo nízkopříjmové. „Nesmíme těmto lidem snížit jejich životní úroveň,“ dodal. Na otázku, zda viděl konkrétní kritéria, odpověděl, že je zaznamenal „v obecném nastavení“.

Čeká s verdiktem

„Není zaznamenaný dopad na jednotlivé skupiny obyvatel. Jedna věc je mluvit jen o sazbách jako takových, druhá věc je mít perfektní rozbor,“ zopakoval s tím, že následně bude sdělovat, zda jdou správným směrem.

„U většiny položek, které jste zmínila (vodné stočné, točené pivo, oprava obuvi a další, pozn. red.), mi zvýšení smysl nedává. Jsou to každodenní potřeby běžného života, zdražovali bychom i lidem s nízkými příjmy,“ podotkl. Zvyšovat by DPH nechtěl ani u léků nebo potravin.

Naopak u novin a časopisů vnímá zvýšení daně jako možné, v tomto případě jde podle něj o zbytný náklad, protože noviny nahrazují elektronická média. „U piva můžeme vést debatu, protože pivo je specifická komodita, kde jsou sazby DPH velmi rozličné. Není tu ujednocená daňová politika ve vztahu k pivu, o tom se klidně pojďme bavit,“ řekl Jurečka v pořadu K věci.

Na Fialovu vládu se kvůli možným daňovým změnám snáší kritika ze všech stran. Ostře proti ní vystupuje zejména bývalá ministryně financí Alena Schillerová (ANO), podle které by úprava daně z přidané hodnoty zdražila občanům běžný život. Její někdejší politický soupeř Miroslav Kalousek (TOP 09) navíc připomíná, že nastíněná úprava DPH by přinesla proinflační kroky. Předseda vlády Petr Fiala (ODS) ale v reakci uvedl, že se jedná o neoficiální návrh. Více se dozvíte zde.

Tagy: