Jurečka vyrazil za Gruntorádem. Hladovku neskončím, dokud neodstoupí, vzkázal chartista

Jiří Gruntorád drží kvůli nízkým důchodům disidentů protestní hladovku.

Hladovka

Signatář Charty 77 Jiří Gruntorád drží kvůli nízkým důchodům disidentů protestní hladovku. Před Úřadem vlády požaduje rezignaci ministra práce a sociálních věcí Mariana Jurečky (KDU-ČSL). Ten podle něj dlouhodobě neřeší problém nízkých penzí u odpůrců komunistického režimu. Sám Jurečka prý situaci řeší, s Gruntorádem si šel promluvit v neděli odpoledne, společnou řeč však nenašli.

Stan, spacák a dostatek tekutin. Takto by se dalo stručně popsat vybavení Jiřího Gruntoráda. „Myslím, že fyzicky zvládnu nejen několik týdnů, ale možná i nějaký ten měsíc. Budu celou dobu před touto budovou (Úřadem vlády). Mám veškerou podporu,“ řekl Gruntorád reportérovi CNN Prima NEWS.

Signatář Charty 77 zahájil protestní hladovku symbolicky 17. listopadu v 17 hodin. Před Úřadem vlády plánuje i nocovat. V žaludku mu leží hlavně ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Zajdeme spolu na kávu, přijal Jurečka ve studiu nabídku Juchelky. Proberou příspěvky na péči

„Hladovku samozřejmě neskončím, dokud neodstoupí pan ministr,“ uvedl jasně. Jurečkův resort podle Gruntoráda dlouhodobě neřeší nízké penze odpůrců komunistického režimu, kteří byli často vězněni nebo je tehdejší vedení nutilo emigrovat či dělat nekvalifikované práce, což se potom logicky projevilo na výši jejich důchodů.

„Zadal jsem už pokyn, abychom v pondělí prověřili všechny žádosti lidí, kteří byli perzekvováni totalitním režimem. Česká správa sociálního zabezpečení to udělá,“ přislíbil Jurečka v rozhovoru pro CNN Prima NEWS.

Opoziční i vládní politici se shodují, že je potřeba tento problém co nejdříve vyřešit. „Dohnat to do stádia, kdy někdo drží hladovku před Úřadem vlády? Myslím, že je to úplně zbytečné,“ řekl poslanec Aleš Juchelka (ANO).

„Rozumím, že pan Gruntorád poukazuje na určitý problém. Nerozumím ale, proč požaduje odstoupení pana ministra Jurečky,“ podivoval se šéf poslaneckého klubu ODS Marek Benda. Jurečka za Gruntorádem vyrazil v neděli odpoledne, aby si s ním celou věc vyjasnil. Společnou řeč ale zatím nenašli.

Tagy:
peníze důchodci Marian Jurečka politika rezignace KDU-ČSL totalita důchody vláda hladovka penze disident disidenti Ministerstvo práce a sociálních věcí České republiky starobní důchod Úřad vlády České republiky Jiří Gruntorád