K obědu řízky, ovoce či jogurty. Ve školách, které se stávky neúčastnily, se často nevařilo

Česko zažilo velkou stávku.

Školy, které nestávkují

Zhruba třetina škol zůstala v pondělí otevřená. Děti seděly ve třídách, učitelé stáli před tabulí, i když se na mnoha místech nevařilo ani neuklízelo. Všude ale znělo to samé – sice nestávkujeme, ale protesty podporujeme.

Jednou z takových škol byla i Základní škola Masarykova v Rychnově nad Kněžnou. „U nás ve škole se do stávky aktivně připojili pan školník a paní uklízečky. Samozřejmě s nimi ale souzníme,“ sdělila CNN Prima NEWS ředitelka školy Radka Polívková.

ČTĚTE TAKÉ: Kde se v den stávky toulala vláda? Fiala navštívil kravín, Jurečka vyrazil do ulic

Ze všech osmi základních a mateřských škol v Rychnově byla v pondělí uzavřená jen jedna, oficiálním důvodem ale nebyla stávka, ale odstávka elektřiny. Učitelé nechtěli rodičům přidělat potíže, takže se ke stávce připojili jen symbolicky.

Podobné to bylo i na Základní škole Dukelská v Českých Budějovicích. „Rozhodli jsme se, že budeme mít normální provoz, protože nechceme rodičům přidělávat problémy,“ potvrdil její ředitel Zdeněk Hnilička.

A učilo se i na základní škole Za mlýnem v Přerově, pouze se nevařilo. „Žákům jsme zajistili nějaké ovoce a mléčné výrobky jako jogurty a mléko,“ vyjmenoval její ředitel Petr Zbořil.

„Všechny školní jídelny v Přerově byly zavřené a mateřské a základní školy musely najít alternativu. Víme, že některé objednaly dětem třeba řízky a chleba,“ okomentovala situaci mluvčí přerovského magistrátu Lenka Chalupová.

Na střední uměleckoprůmyslové škole v Jablonci nad Nisou stávku podporují, přesto škola zůstala otevřená a běžně se na ní vyučovalo. „Proč jsme zvolili tenhle přístup? Dohodli jsme se na něm kolektivně. A potom tu máme i spoustu rozpracované práce,“ uvedl tamní učitel Petr Horák.

„Nám připadá symbolické zachovat výuku v momentě, kdy stát plánuje vyučovací hodiny rušit. Nechceme ještě přispět k tomu, aby studenti byli o nějaké hodiny ochuzeni,“ dodala ředitelka školy Martina Picko Baumannová.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Chcete, abychom se zadlužovali? Musíme provést úsporné kroky, ne ustupovat, vzkázal Fiala odborům

Tagy: