Kulidakis: Fiala je Pinocchio, co hraje politické šachy. Stávka je o ničem, dodává Schmarcz

Komentátoři CNN Prima NEWS Thomas Kulidakis a Martin Schmarcz

V Česku se koná největší stávka od vzniku samostatné republiky. Protest je ale podle komentátora CNN Prima NEWS Martina Schmarcze „úplně o ničem“. „Odbory protestují proti balíčku, když je přijatý a podepsaný. O to tady nejde, jde o celkovou komunikaci – když je krize, vláda musí s lidmi více mluvit a komunikovat, dává tím naději,“ vysvětloval komentátor v pořadu Zprávy Plus.

Schmarcz ve vysílání CNN Prima NEWS uvedl, že řada stávkujících k protestům příliš důvodů nemá. „Kdo stávkuje? Učitelé, kteří mají 130 procent platu, doktoři, kteří také neumírají hlady, odboráři Škody Auto, kteří berou silně nadprůměrné platy, nebo státní úředníci, kteří mají o šest tisíc korun víc než ostatní lidé,“ vyjmenoval.

MOHLA BY VÁS ZAJÍMAT GLOSA: Protivládní stávka proti čemu? Do protestu se zapojí i boháči ze srdce průmyslu

Problémy řeší milion lidí, kteří nemají na složenky. „Ti ale nedemonstrují, protože nemají organizaci a lobby,“ řekl Schmarcz s tím, že vláda odborářům ustoupit nemůže. „Už jednou to udělala a do těch sektorů nasypala hromadu peněz. Kvůli tomu máme dluhy ve školství a zdravotnictví. Pokud vláda ustoupí odborům, bude mít ještě méně peněz na to, aby řešila chudé,“ varoval komentátor.

Schmarcz se nechal slyšet, že „stávka je úplně o ničem“, protože konsolidační balíček, proti němuž protestují, už byl stejně přijat a podepsán.

Přesto protest nejde s křížkem po funuse, namítá komentátor CNN Prima NEWS Thomas Kulidakis, ačkoliv sám už v pondělním vysílání uvedl, že stávka nic nezmění. „Premiér ještě pořád hraje politické šachy a myslí si, že je to mezi ním a odbory. Snaží se udělat to samé, co dělala například Nečasova vláda při posledních velkých protestech v roce 2011 a 2012,“ uvedl s tím, že tehdy kabinet také tvrdil, že si odbory berou rodiče a zaměstnance jako rukojmí.

Pinocchio ve světě zbožných přání

Kulidakis také okomentoval pondělní tiskovou konferenci Petra Fialy (ODS). Vláda podle premiéra voličům slíbila, že dá dohromady veřejné finance a ozdravný balíček s důchodovou reformou jsou proto nezbytné. „Nazval bych ho Pinocchiem ve světě zbožných přání a jakési alternativní reality,“ řekl Kulidakis.

„Tato slova jsou v přímém rozporu s realitou, kterou všichni kolem sebe vidíme a zažíváme. Kdyby vláda alespoň upřímně řekla: ‚Porušili jsme sliby a zvyšujeme daně, byť jsme slibovali, že to dělat nebudeme‘,“ uvedl s tím, že stávkou jen krystalizuje hluboká nespokojenost veřejnosti.

Tagy:
stávka premiéra Petr Fiala vláda komentátoři Martin Schmarcz Thomas Kulidakis