Jelínek z Luneticu si oddechl. Policisté uzavřeli vyšetřování nehody, při které zemřel muž

Trestný čin ani přestupek se nestal. K takovému závěru dospěli kriminalisté po zhodnocení všech důkazů ve vyšetřování nehody zpěváka skupiny Lunetic. Václav Jelínek v květnu minulého roku na dálnici D10 srazil přebíhajícího muže. Chodec údajně ukrajinského původu i přes snahy řidiče svým zraněním podlehl.

Po zhruba osmi měsících si může Jelínek oddechnout, kriminalisté případ jeho nehody odložili s tím, že není viníkem smutné tragédie.

„Zhodnocením všech důkazních materiálů dospěli kriminalisté k závěru, že nedošlo k naplnění skutkové podstaty trestného činu usmrcení z nedbalosti, přestupku či jiného protiprávního jednání. Tedy, že zavinění dopravní nehody nebylo na straně řidiče osobního vozu a celou záležitost odložili,“ informovala policejní mluvčí Vlasta Suchánková.

Detaily květnové nehody se v médiích mnohdy lišily, jiné verze pak připojovala Jelínkova manželka Marcela či manažer skupiny Lunetic Zdeněk Obhlídal. Bylo však jisté, že k nehodě došlo v polovině května na dálnici D10, krátce před 23. hodinou. „Na 44. kilometru ve směru na Trutnov přebíhal dálnici od středových svodidel muž, který za tuto nerozvážnost bohužel zaplatil životem,“ líčila mluvčí.

Vůbec ho nebylo vidět

Podle informací Jelínkové se mělo jednat o muže ukrajinského původu. „Nedalo se tomu zabránit, byl to nějaký černě oblečený muž ukrajinského původu, který skočil Vaškovi přímo pod kola. Vůbec nebyl vidět,“ vzpomínala na hrůzný zážitek. V době nehody totiž seděla na místě spolujezdce. Dále uvedla, že Jelínek „duchapřítomně strhnul volant“. „Jinak, kdybychom ho nabrali přímo, vlítnul by třeba do kabiny, a to by mohl být náš konec,“ zmínila.

Jak doplnili policisté, přebíhajícího muže srazilo vozidlo značky Honda. V důsledku střetu mělo být tělo chodce odhozeno na projíždějící vůz značky Mercedes, kde za volantem seděla žena. V minulosti však manažer Obhlídal tvrdil, že se Jelínek chodci vyhnul. „Vašek duchapřítomně strhnul volant a chodci se vyhnul. Měli obrovské štěstí, že řízení stačil ukočírovat, jinak to mohlo skončit tragicky i pro ně. Chodce přejelo další auto, co jelo za nimi. Nikoliv Vašek. On není viníkem,“ tvrdil v rozhovoru pro CNN Prima NEWS.

Suchánková sdělila, že okamžitě po nehodě oba řidiči vozidel zastavili. „Řidič osobního vozu Honda poskytoval, i za pomoci operátorky zdravotnické záchranné služby, kterou kontaktovala spolujezdkyně, první pomoc: zaškrtil krvácející zranění a s dalším řidičem, který jel kolem této nehody, se střídal v život zachraňujících úkonech – v resuscitaci,“ líčila.

Hodnota alkoholu byla neprůkazná

Jenže zranění byla natolik vážná, že jim muž podlehl. V médiích se poté řešilo, zda Jelínek požil před jízdou alkohol. Kolovala informace o nadýchané hodnotě 0,4 promile. „U řidičky vyšla dechová zkouška negativně, řidič opakovaně nadýchal hodnotu 0,38 a 0,33 promile alkoholu. Sám rovněž podstoupil další lékařské vyšetření spojené s odběrem biologického materiálu (krve),“ přiblížila nyní Suchánková.

Vyšetření hladiny etanolu v krvi u Jelínka prokázalo výsledek 0,16. „Tato hodnota je považována za koncentraci neprůkaznou,“ doplnila Suchánková. Kriminalisté nehodu šetřili pro podezření ze spáchání přečinu usmrcení z nedbalosti, nakonec případ odložili.

Tagy: