Postrach orlických vrahů. Podívejte se na miniponorku, která lovila mrtvoly ze dna přehrady

Ponorka sehrála ve vyšetřování orlických vražd důležitou roli.

Exkluzivní záběry miniponorky z případu orlických vražd

Orlické vraždy vstoupily do dějin české kriminalistiky. K vylovení obětí, které pachatelé naložili do sudů, zalili louhem a shodili do Orlické přehrady, sloužila speciální miniponorka ze Spojených států amerických. Její exkluzivní záběry vám nyní přinášíme.

Psal se rok 1993, když se ke středočeským kriminalistům dostaly z podsvětí informace o vraždách podnikatelů. Vyšetřování je přivedlo k trojici vrahů. Jenže proti Karlu Kopáčovi, Ludvíku Černému a Vladimíru Kunovi neměli stěžejní důkaz – těla obětí. S tím pomohli kriminálce až ostravští báňští záchranáři.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Vlivný gangster bude vydán do USA. Postava gruzínské mafie se má zpovídat z vydírání a vražd

Těm se záhy podařilo vylovit první sud s mrtvolou. Jenže přehrada byla obrovská, a tak si báňská záchranná služba objednala až z Ameriky speciální miniponorku miniRower 2 vybavenou špičkovou technologií. Šestice potápěčů ji překřtila na Colombo One a vrhla se do utajované akce.

„Měli jsme zakázáno o tom mluvit, protože do té doby, než je pozatýkali, jsme netušili, co je to za lidi. Vyzradili bychom tak něco, co neměla veřejnost vědět. Takže jsme tam byli pod rouškou výcviku a ekologické akce,“ zavzpomínal po letech bývalý potápěč Hlavní báňské záchranné stanice Ostrava Dalibor Tekiela.

Colombo One se může potopit až do 300metrové hloubky, je ovládaná operátorem z hladiny, který ji může připojit k monitoru a pořizovat videozáznam. Tak tomu bylo i na Orlíku. Potápěčům velmi pomohla, po třech týdnech dalšího pátrání našli znovu sud s obětí a pak i pletivo s lidskými ostatky.

„Pro nás to byla z hlediska potápěčské problematiky mimořádně těžká akce. A když jsme věděli, že policisté mají důkaz a můžou uzavřít tuto kauzu, bylo to pro nás za odměnu,“ přiznal Tekiela.

Miniponorka je teď v ostravském hornickém muzeu, stejně jako tehdejší potápěčská výstroj. Lidé se tam o záchranářství a hornictví dozví vše, co je zajímá: „Můžou ochutnat svačinovou hornickou polévku, nebo dokonce i si v uvozovkách narubat to svoje uhlí,“ láká na návštěvu expozice ředitel Hornického muzea Landek Park Ján Hlobil.

Miniponorku používali báňští záchranáři ještě donedávna, teď ji ale nahradily modernější přístroje.

Tagy:
Krimi zprávy krimi orlické vraždy ponorka miniponorka Colombo One