Smutná bilance po povodních na Moravě: K zemi musí přes 70 staveb, rozhodli statici

Na Jesenicku začalo bourání poškozených domů.

Lidé jsou po povodních bez domova

Po ničivých povodních, které Moravu a Slezsko zasáhly v polovině září, statici na území Moravskoslezského kraje rozhodli o demolici celkem 72 staveb. Z toho je 37 rodinných domů. Novinářům to v pátek řekl ředitel moravskoslezských hasičů Radim Kuchař. Nejvíc budov k demolici je podle něj na horním roku řeky Opavy na Bruntálsku. Státní podnik Povodí Moravy odhadl škodu na majetku po zářijových povodních na 2,9 miliardy korun, přesnou částku bude ještě upřesňovat. Uvedla to Jana Kučerová, která je pověřena vedením útvaru vnějších vztahů a marketingu státního podniku.

Ohledně demolic půjde především o Zátor, Širokou Nivu, která například přišla o budovu kina, či Brantice. Ušetřeny ale nebyly ani Holčovice, Karlovice či některé části Vrbna pod Pradědem.

K TÉMATU: Díky geniálnímu nápadu ochránil svůj dům před hurikánem. Naprostá legenda, chválí muže lidé

Podle Kuchaře půjde k zemi i šest budov v ostravské Nové Vsi. Dvě desítky demolic provedli přímo hasiči. Jednalo se o případy, kdy budovy například ohrožovaly sousední objekty a hrozily zřícením. Zbývající připadly soukromým společnostem, nebo je lidé provedli svépomocí.

Demolice se prováděly i ve větších městech. V Krnově šly či půjdou k zemi tři budovy, jedna patří radnici. „Město Krnov eviduje první objekt v jeho vlastnictví, který povodeň poškodila natolik, že statik rozhodl o jeho odstranění. Jedná se o nebytový prostor na náměstí Minoritů, v němž byl do povodně zverimex. Město je v kontaktu s nájemcem a řeší s ním pronájem alternativních prostor,“ uvedla mluvčí města Dita Círová.

Hejtman Josef Bělica (ANO) dodal, že v kraji stále působí bezmála 400 vojáků s 98 kusy techniky. Bez plynu podle něj zůstává 121 přípojných míst v Holčovicích na Bruntálsku. Provizorně tam je z cisterny zásobován plynem domov pro seniory. Do konce října by u většiny měla být dodávka obnovena.

Bez elektřiny je v regionu 31 domů. „Kapacity dodávek elektřiny jsou dostatečné na to, aby lidé v případě potřeby mohly elektřinou topit,“ řekl a dodal, že ČEZ vyměnil tři tisíce vodou poškozených elektroměrů a další mění.

Velká voda poškodila protipovodňové hráze i zpevnění břehů

Velká voda nejvíce poškodila toky a jejich okolí na Šumpersku, kde odhady škod dosahují dvou miliard korun. „Odhady povodňových škod na vodohospodářském majetku Povodí Moravy aktuálně dosahují výše 2,9 miliard korun. Náklady na odstranění povodňových škod budou postupně upřesňovány v rámci projektové přípravy jednotlivých staveb,“ potvrdila Kučerová.

Velká voda nejvíce poškodila toky a jejich okolí na Šumpersku, kde odhady škod dosahují dvou miliard korun. Jde o toky Branná, Krupá, Desná, Morava, Merta a Mírovka. „Poškozeno je zejména břehové opevnění koryt toků, opěrné zdi, protipovodňové hráze a konstrukce objektů v tocích jako jsou stupně a jezy. Na mnoha místech je nutné odtěžit nánosy,“ sdělila Kučerová. Je třeba podle ní také opravit protržení břehů na mnoha místech v důsledku záplav.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Vláda minulý týden prodloužila stav nebezpečí

„Aktuálně provádíme takzvané zabezpečovací práce, které předchází budoucím finálním opravám a rekonstrukcím vodohospodářského majetku Povodí Moravy. Ve všech zasažených částech jsme nejprve provedli – a k pátečnímu dni již dokončili – zprůtočnění koryt vodních toků tak, aby při případných dalších zvýšených průtocích nedošlo ke zhoršení situace na kritických místech,“ uvedla pověřená úřednice. Doplnila, že v vodohospodáři v celém zasaženém území už také dokončili rozsáhlé práce na poškozených břehových porostech.

„Současně jsme se zaměřili na zajištění poškozených břehů v místech, kde nově vymletá koryta řek ohrožovala nemovitosti, silnice a infrastrukturu. Jednalo se například o Petříkov, Ostružnou, Jindřichov, Hanušovice, Bohdíkov, Loučnou nad Desnou, Rapotín, Šumperk a další,“ doplnila Kučerová.

Vodohospodáři také zahájili práce na prvotních opravách poškozených protipovodňových hrází, které zajistí jejich funkčnost do doby, než je definitivně opraví v dalších letech.

MOHLI JSTE PŘEHLÉDNOUT: Velká voda zastihla Františka na dovolené. Zničila dům i pneuservis, se ženou spí v karavanu

Tagy: