Převrat v Rusku? Putin se musí mít na pozoru před svým vlastním ministrem

Ruský prezident Vladimir Putin se svým ministrem obrany Sergejem Šojguem.

Světová média již pracují se spekulacemi, že by v Rusku mohlo dojít k puči a sesazení prezidenta Vladimira Putina. Například The Telegraph, Washington Post či irský Independent v čele možného převratu vidí současného ministra obrany Sergeje Šojgua.

Dne 24. února zahájili Rusové na příkaz prezidenta Vladimira Putina rozsáhlou invazi na Ukrajinu. Záminkou byla podpora separatistů v Doněcku a Luhansku, ale také „denacifikace Ukrajiny“, jak hlásil Kreml. Putin se svým okolím nejspíš očekával, že válka bude rychle a úspěšně vybojována. Jenže trvá už tři týdny a zatím nedošlo k výraznějšímu průlomu.

Nepříliš povedené ruské tažení a násilné počínání armády má podle britského Telegraphu za následek, že se proti Putinovi začíná zvedat vlna odporu i mezi jeho lidmi. Washington Post hovoří o možném odstranění prezidenta z funkce.

Australský server News připouští možnost vojenského puče, v jehož čele by stál Sergej Šojgu. Jde o Putinova ministra obrany, který je ve své funkci již od roku 2012 a již předtím působil ve vládních institucích.

Dlouhodobě byl Šojgu považován za jednoho z Putinových nejbližších mužů. To už ale podle irského Independentu neplatí. Ruský prezident prý nemůže být s probíhajícími boji na Ukrajině spokojený, a tak lze předpokládat, že si vztek vylévá na Šojguovi coby člověku, který za bojeschopnost země odpovídá. Ten sice v oficiálních hovorech Putina ubezpečuje, že „speciální operace probíhá přesně podle plánu“, ruský vůdce ale o komplikacích a houževnatém odporu Ukrajinců dobře ví.

Zasedací pořádek jako důkaz?

Ruský prezident si je podle Telegraphu nahlodané loajality svého ministra vědom. Důkazem může být neobvyklý zasedací pořádek. Putin při jednání se Šojguem a náčelníkem Generálního štábu ruské armády Valerijem Gerasimovem seděl několik metrů od zmíněné dvojice.

O tom, že Putin tuší možnou Šojguovu zradu, píše i běloruská opoziční agentura Nexta. Podle ní lze předpokládat, že Šojgu bude v Rusku brzy uvězněn „za korupci nebo zradu“.

Putina ke konci války tlačí i oligarchové

Odpor proti Putinovi je patrný i mimo politické sféry. V ruských městech se pořádají demonstrace, na kterých lidé volají po konci války a kritizují postup prezidenta. Chodí na ně i tisíce lidí. Policie však tyto akce tvrdě potírá a aktivisty ve velkém zadržuje.

Hlavu státu kritizuje i řada ruských boháčů. Oligarchové jsou totiž jedním z cílů západních sankcí. Na Putina apelují, aby invazi ukončil a stáhl ruská vojska zpět domů.

Jeden z ruských miliardářů Alex Konanychin dokonce vypsal odměnu za Putinovo zatčení. „Slibuji vyplatit jeden milion dolarů (asi 23 milionů korun) důstojníkům, kteří v souladu se svou ústavní povinností zatknou Putina jako válečného zločince podle ruských a mezinárodních zákonů,“ napsal 55letý Konanychin na Facebooku.

Facebook banned my post; do you think it was a correct decision? I omit the picture as it was a "dead or alive" poster,...

Posted by Alex Konanykhin on Tuesday, March 1, 2022

Tagy: