Čtvrtfinále by měl odchytat Vejmelka, řekl mistr světa z roku 2010. Pak zkritizoval rozhodčí

Gólman Karel Vejmelka by si za svůj výkon proti Kanadě zasloužil dostat důvěru pro čtvrtfinále. V rozhovoru pro CNN Prima NEWS to řekl bývalý hokejista Jiří Novotný, mistr světa z roku 2010 a držitel dvou světových bronzů. Brankář Arizony se doposud na postu jedničky střídal se svými brankářskými kolegy. Podle bývalého reprezentanta Kanada vyhrála zaslouženě.

Zase se to nepovedlo, dlouhých pět let čekáme na velkém turnaji na výhru nad Kanadou, v čem vidíte hlavní důvody posledního neúspěchu v podobě prohry 1:3?

Nehráli jsme špatně, navázali jsme na výkon proti Švýcarsku, ale něco tomu malinko chybí. Neměli jsme úplně vyložené šance. Kanada si to vítězství zasloužila, šla za ním více než my. To rozhodující přijde ale ve čtvrtek, tam se rozhoduje o tom, jestli turnaj bude úspěšný.

MŮŽE VÁS ZAJÍMAT: Play-off na MS v hokeji 2023: Češi se utkají s USA, Slováci vypadli ve skupině

Karel Vejmelka si připsal hned 42 úspěšných zákroků. V NHL bývá také pod neustálou palbou střel. Co jste říkal na jeho výkon?

Za mě byl naším nejlepším hráčem. To bezesporu. Hlavně se mi zdál velmi jistý, což je pro čtvrtek velmi důležitá zpráva. Nejsem trenér ani se nestarám o gólmany, ale za to, jaký předvedl výkon, by měl čtvrtfinále odchytat právě on.

Jak hodnotíte průběh zápasu?

První třetinu měl v režii soupeř a to, že na střely vyhrají 19:4, je hodně špatný. Kanaďané po předchozí porážce s Nory začali pěkně od podlahy, dohrávali puky, měli jsme to těžký. Byli lepší. Ve druhé třetině se to otočilo a hráli jsme zase my. Škoda v závěrečné třetině toho vhazování, které jsme prohráli, a špatně si při něm přebrali hráče. Myers se tam před gólem na 2:1 ocitl sám a prostřelil Vejmelku mezi nohy. Tam se to zlomilo hlavně psychicky, přestože jsme v téhle době měli více ze hry.

V samotném závěru došlo na podivný verdikt rozhodčích.

Škoda, že když jsme odvolali gólmana, došlo k signalizovanému ofsajdu. Jirka Černoch do toho praští a pro mne je nepochopitelný, že rozhodčí to neodpíská. Myslím, že to byla hrubá chyba sudího. Ale nejsem úplný znalec pravidel.

Kdyby k téhle situaci, po které Kanada dala uklidňující gól na 3:1, nedošlo, myslíte, že byla šance na vyrovnání?

O tom můžeme spekulovat, ale času tam bylo relativně dost. V hokeji je každá vteřina dobrá. Po tom divném rozhodnutí a brance bylo prakticky po zápase.

Tagy:
Kanada Švýcarsko NHL CNN Prima NEWS USA HC Škoda Plzeň Jiří Novotný Karel Vejmelka Mistrovství světa v ledním hokeji