Play-off na MS v hokeji 2023: Němci mají po 70 letech stříbro, zvítězila Kanada

Mistrovství světa ve Finsku a Lotyšsku vyvrcholilo nečekaným soubojem o zlato mezi Kanadou a Německem. Kanada se po něm vrátila na hokejový trůn, zatímco Němci se mohou radovat z první medaile na mistrovství světa po 70 letech. Češi po čtvrtfinálové prohře se Spojenými státy skončili až osmí. O obrovské překvapení se postaralo Lotyšsko ziskem bronzové medaile. Podívejte se na program, výsledky a pavouk play-off.

Česká hokejová reprezentace sice splnila nepsanou povinnost postoupit ze základní skupiny, ovšem následná prohra ve čtvrtfinále náš tým odsoudila na historicky nejhorší celkové umístění na mistrovství světa. Podívejte se na výsledky a rozpis zbývající části turnaje.

Program play-off mistrovství světa v hokeji 2023

Čtvrtfinále

Datum Čas Soupeři Výsledek Hala
25. května 15:20 USA–ČESKO 3 : 0 Nokia Arena, Tampere
25. května 15:20 Švýcarsko–Německo 1 : 3 Arena Riga
25. května 19:20 Kanada–Finsko 4 : 1 Nokia Arena, Tampere
25. května 19:20 Švédsko–Lotyšsko 1 : 3 Arena Riga

Semifinále

Datum Čas Soupeři Výsledek Hala
27. května 13:20 Kanada–Lotyšsko 4 : 2 Nokia Arena, Tampere
27. května 17:20 USA–Německo 3 : 4 Nokia Arena, Tampere

Boj o 3. místo

Datum Čas Soupeři Výsledek Hala
28. května 14:20 Lotyšsko–USA 4 : 3 prodloužení Nokia Arena, Tampere

Finále

Datum Čas Soupeři Výsledek Hala
28. května 19:20 Kanada–Německo 5 : 2 Nokia Arena, Tampere

Jakým systémem se hraje čtvrtfinále?

O tom, s kým se týmy utkají ve čtvrtfinále, rozhoduje umístění v základní skupině. Čím lépe mužstvo skončí, tím hůře postaveného soupeře z druhé skupiny dostane. V ročníku 2023 se stejně jako v posledních letech uplatní takzvané křížové pravidlo, tedy první ze skupiny A narazí na čtvrtého ze skupiny B a obráceně. Zápasy ve čtvrtfinále poté vypadají takto: 1A–4B, 2A–3B, 1B–4A, 2B–3A. Konkrétní obsazení vidíte ve vizualizaci výše.

Čtyři poražení čtvrtfinalisté se s turnajem loučí a jedou domů. Vítěze čeká jednodenní pauza a příprava na zápasy o medaile.

Kdo s kým hraje semifinále?

Ještě v roce 2018 se týmy do semifinále nasazovaly podle pavouka, který vznikl po základních skupinách. Nově se udělá minitabulka ze všech semifinalistů a hraje první se čtvrtým a druhý se třetím.

Složení skupin:

Skupina A (Tampere): Finsko, Švédsko, USA, Německo, Dánsko, Francie, Rakousko, Maďarsko

Skupina B (Riga): Kanada, Česko, Švýcarsko, Slovensko, Lotyšsko, Norsko, Kazachstán, Slovinsko

Co rozhoduje o nasazení do semifinále?

  • umístění v základní skupině
  • získané body v základní skupině
  • brankový rozdíl v základní skupině
  • počet vstřelených gólů v základní skupině
  • umístění v žebříčku IIHF před turnajem.

Vítězové semifinálových zápasů se mohou těšit na souboj o nejcennější zlatý kov. Pro poražené turnaj nekončí a čeká je ještě duel o bronzovou medaili.

Historie play-off na mistrovství světa

Základní skupiny, pak vyřazovací fáze bez možnosti opravy. O mistru světa rozhoduje jediný finálový zápas, ve kterém se všechny předchozí výsledky mažou. Systém mistrovství, který znají fanoušci ze současných šampionátů, se ale postupem doby měnil.

Pokud pomineme rozdílný počet účastníků a základních skupin, revoluce v herním systému nastala na mistrovství světa v roce 1992. Předtím se turnaje účastnilo osm týmů, které spolu hrály v jedné skupině systémem každý s každým. Lepší polovina si pak vzájemné duely ještě jednou zopakovala a z konečné tabulky vzešel mistr světa. Tedy žádný pavouk.

V roce 1992 ale přišlo něco, co hokej nezažil desítky let. Šampionát se rozšířil na dvanáct mužstev. Ze dvou šestičlenných skupin se ale nešlo do žádné nadstavby, začalo klasické play-off tak, jak ho ze světových šampionátů známe v současnosti, tedy čtvrtfinále, semifinále a souboje o medaile.

Změna play-off přišla v roce 1997, kdy postupovaly z každé skupiny tři nejlepší celky do semifinálové skupiny, kde se utkaly každý s každým. První dva týmy poté hrály tři finálové zápasy, třetí a čtvrtý výběr se utkaly o bronz. V letech 1998 a 1999 se postupovalo ze čtyř čtyřčlenných základních skupin do dvou čtvrtfinálových, pro dva nejlepší z každé skupiny poté následovalo semifinále, finále a souboj o bronz.

Tagy:
Finsko hokej finále čtvrtfinále Lotyšsko Riga sport semifinále česká hokejová reprezentace play-off herní systém Tampere MS v hokeji 2023