Harrisová ve volbách? Obávám se podprahového sexismu a nechutných útoků, říká amerikanista

Přirozenou nástupkyní prezidenta Joea Bidena je jeho viceprezidentka Kamala Harrisová.

Amerikanista o odstoupení Bidena

Po odstoupení Joea Bidena z podzimního prezidentského klání je Kamala Harrisová nejlogičtější volbou. Jako viceprezidentka je tam přesně proto, aby se stala osobou, která do rozjetého vlaku místo prezidenta naskočí. Ve speciálním vysílání na CNN Prima NEWS to uvedl amerikanista Kryštof Kozák. Zároveň má však obavu, jakým „nechutným útokům“ by mohla Harrisová čelit. Připomněl také, že v americké společnosti stále funguje podprahový sexismus.

V případě, kdy se s prezidentem něco stane nebo odstoupí, ho má zastoupit viceprezident či viceprezidentka. Právě z toho důvodu je podle Kozáka Harrisová nejlepší „náhradou“ do podzimního prezidentského klání po Bidenovi, který po kritice veřejnosti i svých podporovatelů druhý boj o prezidentské křeslo vzdal.

ČTĚTE TAKÉ: Demokraté mají o Bidenově náhradníkovi jasno, píše CNN. Kdo může vyzvat Trumpa ve volbách?

„Zároveň má určitou legitimitu v tom, že v demokratických primárkách – když si voliči vybrali Joea Bidena – věděli, že Kamala Harrisová je na stejném lístku jako viceprezidentka. Její pozice je proto zdaleka nejlepší. Navíc, když ji Biden přímo podpořil,“ uvedl ve speciálním vysílání CNN Prima NEWS amerikanista s tím, že její volba coby nového kandidáta do podzimního klání je „skoro jasná“.

Problém jménem „kariéristka“

Kozák zároveň poukázal na problémy, kterým může Harrisová čelit. „Tím největším je, že je úspěšná kariérní žena. Její matka je z Indie, otec z Jamajky – a pro určité typy voličů, například ty starší, trochu rasistické, sexistické muže v Pensylvánii, Ohiu či Wisconsinu, je bohužel Harrisová velmi nepopulární,“ líčil.

Že ji tito voliči nemají rádi, podle Kozáka není důsledek toho, co Harrisová prosazuje, podle nich je „kariéristkou, jež má zároveň indicko-jamajský původ“. „Demokraté tak mají velké obavy z toho, že je sice svým způsobem funkční a zkušená kandidátka, ale nebude to pro ni proti Donaldu Trumpovi vůbec jednoduché,“ pokračoval amerikanista.

Paradoxní podle něj navíc je, že Harrisové zřejmě nijak nepomůže ani fakt, že je žena. „Demokraté si mysleli, že to může být trumf v případě Hillary Clintonové. I já si myslel, že Trump nemůže volby vyhrát kvůli americkým ženám, které viděly příležitost zvolit si ženskou prezidentku. V USA je však temné tajemství amerického antifeminismu, kdy existuje velká skupina žen, kterým osoby typu Donalda Trumpa imponují,“ vysvětloval.

Vidět je to podle něj právě na shromážděních bývalého amerického prezidenta, kde stojí spousta žen a jsou z Trumpa naprosto nadšené. „A to i přesto, že víme, jak se chová k ženám. Paradoxně to některým americkým ženám imponuje: že je pravý Američan, ten alfa samec. A tak mu dávají hlasy,“ uvedl Kozák.

MOHLI JSTE PŘEHLÉDNOUT: Nástupce Bidena by měli Američané znát co nejdříve, řekl Svoboda

„Na to, jak se Trump chová a co říká, tak by v podstatě neměl dostat hlas žádné americké ženy. Přesto jich ale dostane zhruba 45 nebo 46 procent. A je otázka, jestli Harrisová dokáže toto prokletí zlomit,“ vzkázal.

Naděje současné viceprezidentky však podle amerikanisty nejsou ztracené. „Jednoduché to ale mít nebude. Podprahový sexismus v americké společnosti nějakým způsobem stále funguje a skoro mám trochu obavy, jak nechutné útoky na ni přijdou,“ dodal Kozák.

Americká viceprezidentka Kamala Harrisová již podle agentur uvedla, že bude usilovat o prezidentskou nominaci Demokratické strany pro listopadové volby. Udělá prý vše, co bude v jejích silách, aby porazila kandidáta republikánů Donalda Trumpa. Prezidentu Joeovi Bidenovi, který v neděli oznámil své odstoupení z kampaně za znovuzvolení, poděkovala za podporu a jeho rozhodnutí označila za vlastenecké.

Tagy: