Karolína Bathory. Keramička, která dává hmotě tvar

Karolína Bathory vystudovala DAMU, stejně jako řada dalších. Čím se od spolužáků odlišuje, je její druhé řemeslo – keramička. Díky šikovným rukám dává hmotě tvar a umí z hlíny vykouzlit klasické hrníčky i špičkové podoby zvířat. Každý výrobek je navíc originál.

„Dělat dvě školy zároveň byl masakr, ale jsem ráda, že jsem to nevzdala,“ vzpomíná Karolína Bathory na dobu, kdy studovala DAMU a zároveň chodila do ateliéru keramického mistra Františka Švancara.

Vyrobit z hlíny něco, co vydrží celá statí, není jen tak. Karolína se musela nejprve naučit vybírat správnou hlínu a upravovat její vlastnosti. Na rozdíl od jiných řemesel používá keramička zcela originální výrobní prostředky, jako jsou řezací struny, rydla nebo škrabátka. Nejcennějším nástrojem jsou ale ruce a představivost. „Karolína nebyla standardní učeň, ale už dospělá holka, která měla vyhraněný umělecký styl. Důležité je chtít tento obor dělat,“ dodává mistr Švancara.

Kromě hrnčířského kruhu ovládla Karolína také práci s vypalovací pecí, umí své výrobky správně vytvarovat, nanést glazuru i retušovat. Její keramika inspirovaná zvířaty patří mezi opravdové unikáty. Využívá přitom speciální technologii, která vznikla v dílnách japonských mistrů. „Důležité je vytrvat. Když se vám něco nepovede hned napoprvé, nevadí. Musí se to zkoušet pořád a pořád, až se nakonec dílo podaří,“ zdůrazňuje Karolína Bathory.

A ještě jedna věc je na keramice skvělá – nepotřebujete žádnou velkou dílnu ani drahé stroje a výrobní technologie.

Stačí vypalovací pec, čepílek a chuť dát hmotě tvar. „Když se na keramiku přestane nahlížet jen jako na řemeslo pro děti, co se pouze patlají v hlíně a uzná se její umělecká prestiž, postupně se obor dále rozvine a rozšíří se povědomí o jeho úžasných možnostech,“ věří Karolína.

Tagy:
řemeslo řemeslo nenahradíš keramička Karolína Bathory hlína keramika Divadelní fakulta Akademie múzických umění