Kauza kvůli porodu Plíškové. Hancko ho upřednostnil před repre, popudil nejen trenéra

Že je narození dítěte jedním z nejdůležitějších okamžiků života a vše ostatní má ustoupit do pozadí? Trenér národního fotbalového týmu Slovenska Štefan Tarkovič by nesouhlasil. Před zápasy s Běloruskem, Kazachstánem a Ázerbájdžánem kroutil hlavou nad tím, že sparťanský stoper Dávid Hancko upřednostnil porod své manželky – tenistky Kristýny Plíškové – před reprezentačním srazem.

Když fotbalisté-tátové hodnotí v emocích například zisk ligové trofeje, většinou řeknou: „Je to jeden z nejlepších dnů mého života.“ A za to dodají, že vede jen moment, kdy se jim narodilo dítě. Touto mantrou se řídil i Dávid Hancko.

Stoper Sparty Praha byl nominovaný do slovenské reprezentace pro tři utkání v Lize národů. Nutno říct, že pro východní sousedy není tento trojzápas nijak zvlášť prestižní. Po posledním neúspěchu v soutěži spadli ze skupiny B do „céčka“, takže je čekají střetnutí s outsidery: Běloruskem, Kazachstánem a Ázerbájdžánem. Jenže ruku v ruce s duely se blížil i termín porodu Kristýny Hanckové (rozené Plíškové). Ta na začátku týdne přivedla na svět syna Adama. Hancko se proto omluvil, chtěl strávit dny společně se svým prvním dítětem i partnerkou.

Reprezentace je reprezentace

Jelikož Slovensko nečeká žádná velká akce jako mistrovství Evropy nebo mistrovství světa, dalo by se říct, že zaslaná omluvenka je vzhledem k veledůležité životní události zcela pochopitelná. Hlavní kouč reprezentace Štefan Tarkovič si ale myslí něco jiného. Z jeho vyjádření na tiskové konferenci vyplývá, že fotbal má být absolutní prioritou za jakýchkoliv okolností. Že reprezentace se neodmítá. I když nyní národní tým čekají jen lepší „přátelské duely“.

„Hancko se omluvil z osobních důvodů a bude nám chybět. Je to pro mě komplikace, protože jsme s ním počítali do základu. Je to také trochu zklamání, ale je to jeho rozhodnutí. Nechci o něm moc polemizovat. Já potřebuji, aby hráči byli motivovaní a připravení podat nejlepší výkon. Jeho rozhodnutí akceptuji,“ vykládal na tiskové konferenci.

Na sociálních sítích si Tarkovičova slova vysloužila značné nepochopení. Trenérovi bylo vyčítáno, že postrádá lidskost, když ho 24letý Hancko „trochu zklame“ za zmíněných okolností. Tarkovič se ale netopil ve hněvu veřejnosti sám. Bývalý slovenský reprezentant totiž Marek Sapara řekl pro Šport.sk následující věty: „Každý z nás má rodinu a nějaké rodinné povinnosti, ale reprezentace je reprezentace. Je pocta reprezentovat zemi v tak důležitých zápasech, jaké nás čekají. A je důležité, aby mužstvo bylo pohromadě. Vnímám to jako takovou omluvu přes prsty.“

Účastník mistrovství světa v roce 2010 ještě doplnil, že on sám hrál pouhé dva dny po narození dcery.

Tagy: