Priske na Spartě? Překvapení i v Dánsku. Nový spasitel se nebojí jít do konfliktu se šéfy

Opět je to tu. Sparta angažovala nového kouče a znovu lze ze všech stran cítit obrovská očekávání. Na Letné našel domov dánský trenér Brian Priske. Zda se v Praze zdrží minimálně dva roky, jak se píše ve smlouvě, vzhledem k trenérskému kolotoči v posledních letech nelze říct. Proč by ale sázka na kapacitu ze zahraničí mohla vyjít, pro CNN Prima NEWS rozebírá novinář Victor Samuel Risage z fotbalového magazínu Tipsbladet.

„Miluju tlak,“ prohlásil 45letý Priske při první tiskové konferenci v pozici trenéra Sparty. To je pro celý klub jistě dobrá zpráva, protože po osmi letech bez titulu a sedmnácti bez Ligy mistrů se tlak stupňuje s každou sezonou a všechny kroky Letenských jsou pod větším a větším drobnohledem.

To, jak o dánském odborníkovi mluví sportovní ředitel Tomáš Rosický a jak se prezentuje sám Priske, v příznivcích Sparty prakticky automaticky vzbuzuje myšlenky, že konečně bude lépe. A že by nemělo jít o žádný další přešlap jako v případě poslední zahraniční volby – Itala Andrey Stramaccioniho.

Fanoušci Pražanů berou za prestižní věc, že bývalý kouč Midtjyllandu a Royalu Antverpy, kde skončil teprve minulý týden, kývnul na nabídku Sparty. „A zcela rozhodně je v Dánsku považováno za velkou prestiž, že Priske jde trénovat právě Spartu,“ říká pro CNN Prima NEWS dánský novinář z magazínu Tipsbladet Victor Samuel Risage.

„Sparta je v Dánsku brána jako velký klub. Možná je to i u nás také trochu překvapení, když byl vyhozen z Antverp, kde předtím čelil kritice. Ale jak řekl v rozhovorech, ostatní kluby, jako je Sparta, viděly to dobré, co v Royalu se svým týmem odváděl,“ pokračuje Risage.

Hlavně presink!

Podle něj získávají „rudí“ v Priskem silnou osobnost s velkým charakterem. „Stejně jako tomu je ve Spartě v případě Tomáše Rosického. Ale zdá se, že se Brian umí dobře napojit na hráče. Dokáže si s nimi užít i srandu, což dokládá moment, kdy přišel na tiskovou konferenci nahatý jen s ručníkem (šlo o sázku s fotbalisty Antverp, pozn. red.). Umí hráčům dopřát volno, ale stejně je pak vůči nim na hřišti velmi náročný,“ pokračuje dánský žurnalista.

Priske je známým nadšencem do fotbalové analytiky. Zálibu v datech by rád aplikoval i při svém angažmá na Letné. Risage mluví o tom, že od roku 2019, kdy někdejší obránce v Midtjyllandu povýšil z asistenta na hlavního kouče, využíval získané údaje především k dokonalému propracování hry směrem vzad.

„Řekl, že týmu chce dát pořádnou disciplínu a obrannou organizaci. Midtjylland to také dostal, ale na konci jeho angažmá se vyskytovaly určité trable v ofenzivě. Ale nevím, jestli ho za to můžeme vinit. Midtjylland má totiž od té doby stále problémy se hrou dopředu. Řekl bych, že Briske chce, aby hráči pochopili svou roli v týmu a věnovali speciální pozornost presinku. Ano, působí tak, že je hodně analytickým člověkem, dost plánuje, na zápasy se připravuje velmi důkladně. Dánským médiím řekl, že mu v Antverpách chyběl blízký vztah se sportovním ředitelem, jakým je nyní u Pražanů Tomáš Rosický. Dá se tedy říct, že Sparta je o něco více podobná Midtjyllandu než Antverpám, a to je podle mě pro Priskeho dobře,“ zmiňuje novinář.

Nebál se postavit šéfovi klubu

Co vlastně dánský trenér za stále relativně krátkou kariéru dokázal? Hned ve své premiérové sezoně 2019–2020 – ve které vzal funkci hlavního trenéra po 6. kole – zvládl vyhrát s Midtjyllandem ligu suverénním způsobem, s náskokem 14 bodů. V nadcházejícím ročníku bral „jen“ druhé místo, ale zase si zahrál Ligu mistrů. Tým na cestě do milionářské soutěže vyřadil Slavii Praha a odměnou mu byly zápasy s Liverpoolem, Atalantou Bergamo a Ajaxem Amsterdam. Pak už se stěhoval do Belgie, Royal dovedl ke čtvrtému místu v Jupiler Pro League. Jen před pár dny dostal vyhazov.

Právě v Antverpách nešlo vše ohledně vztahu s vedením jako po drátkách. Risage tvrdí, že Priske uměl být v kritičtějších chvílích asertivní. Což je pro Spartu zřejmě vhodná vlastnost, protože se už dlouhé roky vedou diskuze o tom, jak to občas jakýkoliv trenér nemá s pražským management v čele s majitelem Danielem Křetínským jednoduché.

„Během poslední sezony v Antverpách se podle všeho párkrát pohádal se šéfem klubu, který o přestávce vtrhl do šatny. Nebál se tam postavit za své hráče, i když před ním stál šéf,“ líčí Risege. Zároveň podtrhuje dojem, který v českých novinářích vzbuzuje Priske v prvních dnech svého angažmá na Letné. A to sice, že je ve vztahu k médiím extrémně profesionální, ochotně se rozpovídá, nepoužívá krátká klišé. Což je změna oproti předchozímu trenérovi Pavlu Vrbovi, pro kterého výstupy před kamerami, mikrofony a diktafony nebyly oblíbenou činností – a občas to dával najevo.

Respekt si Priske za pár let vysloužil nejen uvnitř fotbalového prostředí. I veřejnosti je sympatická jeho cesta. „Už jako asistent byl respektovaný, lidé věřili, že jednou bude velmi dobrým hlavním trenérem. To potvrdil úspěchy s Midtjyllandem a potvrzuje to i tím, že dostal laso ze Sparty,“ uzavřel Risage.

Až čas ukáže, jestli Priskeho čas v Česku bude připomínat spíše úspěšné roky v Dánsku, nebo nezdařilou misi v Belgii. Sparťanští fanoušci po mnoha letech utrpení mocně doufají, že půjde o první variantu. A že jejich klub zase brzy nebude hledat nového spasitele.

Tagy: