Kauza otrávených ryb v Bečvě: Ten, kdo katastrofu tutlal, dnes musí slavit, míní Gazdík

Kauza otrávených ryb zasáhla i do nejvyšších pater české politiky.

Kauza otrávených ryb zasáhla před třemi lety i do nejvyšších pater české politiky

Kauza otrávených ryb zasáhla i do nejvyšších pater české politiky. Mezi podezřelými byla také firma z holdingu Agrofert tehdejšího premiéra Andreje Babiše (ANO). Poslanci podávali trestní oznámení, mimořádně kvůli kauze zasedala Sněmovna a opozice požadovala rezignaci ministra životního prostředí. A i přesto, že se zapojení Babišovy chemičky neprokázalo, mezi tehdejší opozicí panuje pocit, že se někdo snažil celou věc ututlat.

Politici kritizovali, že se včas neodebraly vzorky vody a otrávená řeka se stala tématem číslo jedna. Poslanci se obávali, že bude snaha celou věc zamést pod koberec a skutečného viníka krýt. V kauze šlo totiž i o holding Agrofert.

ČTĚTE TAKÉ: Energoaqua otrávila Bečvu, trest ale nedostane. Ministr Hladík je rozhodnutím soudu zklamán

První podezření padlo na chemičku DEZA ze svěřenského fondu tehdejšího premiéra Andreje Babiše (ANO). Osudný den, 20. září, se tam totiž údajně stala havárie. „Je to věc, která z našeho pohledu v žádném případě nemohla způsobit otravu ryb,“ uvedl tehdejší mluvčí Agrofertu Karel Hanzelka.

Opozice chtěla, aby rezignoval ministr životního prostředí Richard Brabec z Babišova hnutí ANO. Tvrdila, že zametá stopy. „Buď on a jeho ministerstvo v této kauze naprosto selhali, anebo pan ministr kryje soukromou firmu, která znečistila řeku Bečvu a způsobila ekologickou katastrofu,“ nechal se slyšet Petr Gazdík (STAN), bývalý ministr školství. Brabec se nařčením bránil a dlouhodobě je odmítá. „Jsem už opravdu znechucen tím, co se objevuje. Každý den se objevuje nějaká vyšetřovací hypotéza,“ uvedl.

Posudek nakonec ukázal, že chemička DEZA řeku neznečistila. „Rozhodnutí nezávislého soudu je potřeba respektovat,“ řekl premiér Petr Fiala (ODS). Někteří politici jsou ale stále skeptičtí. „Je evidentní, že ti, co chtěli zamaskovat to, co se na řece Bečvě tenkrát stalo, musí dnes slavit,“ míní Gazdík.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Firma Energoaqua otrávila Bečvu, trest ale nedostane

Tagy:
řeka politika kauza Bečva otrava ryb