Každý třetí Brit se chce kvůli fotbalu hodit marod. Nedělejte to, varuje právní expert

Angličané jsou do fotbalu blázni. A pro miliony z nich je nepředstavitelné, že by měli přijít o první zápas „albionu“ na mistrovství světa v Kataru. Problémem je, že utkání s Íránem začíná uprostřed pracovního dne. Takže se dá očekávat, že v pondělí obdrží britští zaměstnavatelé masivní počet omluvenek kvůli nemoci.

Jak se to nemá dělat, ukázala během loňského Eura anglická fanynka Nina Farooqiová. Nechtěla si nechat ujít semifinálový duel s Dánskem, a tak do práce vzkázala, že je nemocná. Měla tu smůlu, že ji během zápasu s Dánskem zachytily televizní kamery, jak na tribuně slaví. Její tvář obletěla svět.

Farooqiovou v ochozech zahlédl i její šéf a druhý den ráno na ni čekala výpověď.

Před tím, aby láska k fotbalu nedostala další Brity do těžké životní situace, se snaží varovat experti. Zanedlouho totiž začíná mistrovství světa v Kataru a první zápas reprezentačního výběru Garetha Southgatea je na programu v pondělí 21. listopadu. S Íránem hraje v jednu hodinu odpoledne britského času.

Více než 30 milionů obyvatel má v tu dobu pracovat. Ale jak ukázal speciální průzkum, každý třetí Brit se chce hodit marod, aby mohl sledovat úvodní utkání „tří lvů“ na největší fotbalové akci. Odpovědělo celkem dva tisíce respondentů.

Anglie je považována za kolébku fotbalu a celý národ zajímá, jestli se konečně povede získat vytouženou trofej z velkého turnaje. „Ostrované“ čekají na takový úspěch mučivě dlouhých 56 let. V roce 1966 vyhráli domácí světový šampionát, loni pak byli blízko prolomení prokletí na Euru. Ale v penaltovém rozstřelu ve finále s Itálií selhali.

Zkuste se dohodnout

Mnoho Britů evidentně nechce přijít ani o vteřinu cesty anglického výběru turnajem. Kdyby byl čistě teoreticky každý, kdo se lží zbaví pracovních povinností a bude koukat na zápas s Íránem, potrestán stejně jako vzpomínaná Farooqiová, bude mít rázem Spojené království mít miliony nových nezaměstnaných.

„Zaměstnavatel může prošetřit případ, kdy se domnívá, že zaměstnanec nepřišel do práce kvůli nemoci a nebyla to pravda. A může z toho vyvodit důsledky kvůli nepovolené absenci,“ mluvil pro web The Sun o nepříjemném scénáři odborník na pracovní právo Andrew Knorpel.

Všem zapáleným fanouškům proto doporučuje, aby se raději zkusili se zaměstnavatelem dohodnout. Třeba tak, že si nechají posvětit nepřítomnost v době zápasu s Íránci a čas strávený u televize si odpracují jindy. „Pokud to nelze zajistit, zaměstnanci by měli zvážit, že si vezmou dovolenou. Lepší, než se hodit marod,“ podotkl Knorpel.

Ve zbývajících dvou skupinových zápasech katarského šampionátu už většina Angličanů nemusí vymýšlet plán, jak nepřijít ani o minutu utkání. Proti Američanům i Velšanům hraje národní tým kolem kapitána Harryho Kanea od 19 hodin.

Tagy:
Velká Británie Anglie Itálie Írán MS ve fotbale Dánsko zaměstnanci fotbal vyhazov sport fanoušci zaměstnavatelé Mistrovství světa v Kataru 2022 anglická fotbalová reprezentace The Sun Mistrovství světa ve fotbale 2022 Mistrovství Evropy ve fotbale