Kde na to vezmou a co zdražování? Okamura cupuje program nové vlády, koalice se brání

Tomio Okamura

Okamura a Bek k návrhu programu vznikající vlády

Předseda hnutí SPD Tomio Okamura se pustil do dokumentu, který má být stavebním kamenem programového prohlášení pravděpodobné vlády koalice Spolu a Pirátů se Starosty. Kritizuje absenci témat týkajících se covidu nebo zdražování. Politici ale namítají, že koronaviru se věnuje samostatná skupina a do finálního prohlášení je ještě hodně času.

Návrh programu, který má CNN Prima NEWS k dispozici, obsahuje mimo jiné snížení plánovaného schodku rozpočtu na příští rok o více než 70 miliard, zrušení EET, náčrt důchodové reformy nebo jasnou valorizaci minimální mzdy.

„Zásadním způsobem mi chybí témata covidu a zdražování. To jsou dvě věci, které nejvíce zajímají naše občany. Koalice nenabídla nic, nabízí jen mnoho otazníků. Přibyly tři funkce ministrů, takže ukazují, jak chtějí ‚šetřit‘. Jsem nemile překvapen,“ rýpl si Okamura, jehož hnutí SPD nejspíš skončí i v dalším volebním období v opozici.

Koalice podle něj nenapsala, kde chce 70 miliard ve státním rozpočtu ušetřit. „Komu chtějí vzít peníze? Nebo nechtějí přidávat hasičům či policistům?“ ptal se Okamura útočně.

Odpovědi na jeho otázky částečně nabídli politici ve středečním pořadu 360° na CNN Prima NEWS. „Sto miliard chceme ušetřit na příští rok i za cenu rozpočtového provizoria. Nechceme přifukovat inflaci, která je pro Česko velkým problémem,“ řekl ekonomický expert ODS a poslanec Jan Skopeček.

„Jsem přesvědčen, že úspory v řádu desítek miliard nalezneme, protože jsme se zavázali, že budeme řešit zadluženost Česka a nechceme, aby tyto dluhy jednou řešily naše děti,“ podotkl místopředseda KDU-ČSL Jan Bartošek.

Covid není, situace se prý ještě změní

Co se týče covidu, poslanci zdůrazňovali, že dokument není definitivním programovým prohlášením. „Na to bude dost času, až bude jmenován premiér. Nevíme, jak dlouho bude trvat vznik vlády. Proto tam není covid. Až vznikne vláda, jasně představíme opatření ohledně epidemie. Situace za pár týdnů se určitě změní,“ vysvětlil místopředseda hnutí STAN a jeden z kandidátů na ministra školství Petr Gazdík.

Poslanec Ondřej Kolář z TOP 09 podotkl, že pandemii se už věnuje samostatná skupina politiků i expertů. „Covid je samostatná kapitola a nemusí být v tomto dokumentu. Až představíme programové prohlášení, předpokládám, že ho řešit budeme,“ ujistil.

Dokument musí potvrdit stranické orgány všech pěti subjektů – výkonná rada ODS a celostátní výbor STAN ho projednají ve čtvrtek, další nejspíš v pátek.

Tagy: