Tady se v létě nejvíc bourá. Experti ukázali silniční Mordory, kde se nepozornost nevyplácí

Bouračka

Kde se bourá při cestách na dovolenou?

Nejen úterní tragická nehoda na dálnici D2 by měla být pro řidiče upozorněním, aby byli při cestách na dovolenou opatrní. Data české kanceláře pojistitelů totiž ukazují, že na některých tuzemských hlavních tazích je během letních měsíců riziko nehody mnohonásobně vyšší než ve zbytku roku. Experti dále uvedli, kde se na nejvytíženějších komunikacích nejvíce bourá a v čem tkví nebezpečí v těchto místech.

Chorvatsko, Itálie nebo Rakousko. To jsou všechno destinace, kam se jede přes jižní tahy, které v létě zažívají nápor, a s tím stoupají i počty dopravních nehod. „Je dost často teplo, trasy jsou dlouhé a řidiči unavení. Všechno pak může souviset s tím, že tam pak takovéto napětí vznikne,“ řekl pro CNN Prima NEWS datový analytik Jan Chalas ze společnosti DataFriends, která provozuje Portál nehod.

ČTĚTE TAKÉ: Chorvatsko opouštějí turisté. Na vině může být naše nadutost ohledně cen, píší tamní média

„Zesílený provoz se týká hlavně dálnic, jako jsou D1, D2 nebo D3. Během těchto měsíců zde platí výrazně vyšší nehodovost, řádově o 15 až 20 procent proti dlouhodobému průměru,“ uvedl Petr Jedlička, pojistný matematik České kanceláře pojistitelů.

Vůbec nejnebezpečnějším dálničním úsekem v zemi je dálnice D1 poblíž sjezdu na Říčany. Za poslední dva roky se tam stalo celkem sedmadevadesát dopravních nehod, při nichž se zranilo sedmnáct lidí. A podle statistik pojišťoven se celkové škody vyšplhaly na více než 22 milionů korun.

V jihomoravském kraji bourají řidiči nejčastěji na dálnici D2 na sedmnáctém kilometru odpočívky Zeleňák mezi Brnem a Bratislavou. Příčinou, která se nejvíce opakuje, je nepozornost řidičů.

Každý druhý řidič má strach

Ostražití buďte i na dálnici D3 na mimoúrovňovém křížení se silnicí první třídy č. 34. Naproti tomu severní dálnice D6, D8 nebo D10 jsou v létě prázdnější, a proto bezpečnější. V létě se tam ve srovnání se zbytkem roku stane o 6,4 procenta méně nehod.

Že je obezřetnost za volantem na místě, dokazuje i průzkum, podle kterého se na českých komunikacích necítí bezpečně až 54 procent řidičů, tedy každý druhý. „Jejich strach vyplývá především z chování ostatních motoristů. Hledají chyby u jiných, u sebe je nevidí,“ sdělila mluvčí České asociace pojišťoven Veronika Pilková.

Riziko nehody je toto léto ještě větší, protože už letos napříč Evropou neplatí žádná covidová omezení.

MOHLO VÁS MINOUT: Svědek popsal tragickou nehodu na D2: Autobusy mě předjížděly, viděl jsem, jak do sebe buchly

Tagy: