Zeman o kauze z Plzně: Kdo je schopen znásilnit, může bojovat za vlast. Přiznal i svůj omyl

Exprezident Miloš Zeman ve vysílání Interview SPECIÁL s moderátorkou Terezií Tománkovou (16. 8. 2023)

Kdo je schopen znásilnit, je schopen také bojovat za svou vlast. A kdo odmítne povolávací rozkaz, je dezertér, prohlásil bývalý prezident Miloš Zeman v Interview SPECIÁL Terezie Tománkové. Reagoval tak na napětí ve společnosti kvůli případu znásilnění a pokusu o vraždu nezletilé dívky v Plzni. Podle předsedy SPD Tomia Okamury byl pachatelem mladý Ukrajinec, ministr vnitra Vít Rakušan (STAN) ho kvůli tomu obvinil z „novodobé hilsneriády“. „Jsem pro pomoc uprchlíkům. Proč ale Rakušan tak zarputile tají národnost pachatele?“ ptal se Zeman ve vysílání CNN Prima NEWS.

„Když sem přišli uprchlíci z Ukrajiny, byl jsem informován o tom, že 80 procent z nich jsou ženy a děti. Předpokládal jsem, že zbývajících 20 procent budou převážně staří muži a staré ženy. Zdá se, že jsem se mýlil, nebo tato informace byla nepřesná,“ konstatoval exprezident. Jako příklad uvedl zkušenosti náchodského starosty Jana Birkeho, kterému „bylo přiděleno tisíc Ukrajinců a velká část, ač ne většina, byli mladí muži“.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: V pytli na Putina skončila česká holka, napadl Okamura šéfa STAN. Rakušan mu úder vrátil

Co se ovšem týče vyhrocené hádky mezi Tomiem Okamurou z SPD a ministrem vnitra Vítem Rakušanem (STAN) kvůli plzeňském případu znásilnění, uvedl, že na rozdíl od opozičního politika je stále pro pomoc ukrajinským uprchlíkům.

Na druhou stranu by neměl problém s uváděním národnosti pachatele u každého trestného činu, aby se nešířily zbytečné fámy. To už dříve Rakušan odmítl slovy, že se musí řídit zákonem. V současném stadiu trestního řízení by totiž šlo o protiprávní jednání.

Následně se Zeman pozastavil nad tím, proč mladí pachatelé nepomáhají svým krajanům ve válkou zmítané vlasti, pakliže opravdu šlo o muže ukrajinské národnosti.

„Kdo je schopen znásilnit, je schopen také bojovat za svou vlast. Netvrdím, že nutně jenom v zákopech – mohou dělat ve zbrojních továrnách, odklízet trosky, pomáhat ve zdravotnictví. Nic z toho se neděje,“ řekl kriticky v pořadu Interview SPECIÁL.

Moderátorka Tománková upozornila, že jeden z podezřelých mužů ovšem není válečným uprchlíkem a že podle dat se Ukrajinci nepodílejí nijak významně na trestné činnosti v České republice, kriminalita ze strany cizinců nevzrostla. Bývalá hlava státu uznala, že by se nemělo paušalizovat a že společnost by měla měřit každému stejným metrem, ať už byla národnost pachatele jakákoliv.

„Mějme soucit s uprchlíky a pomáhejme jim, jsem všemi deseti pro. Pomáhejme ženám, pomáhejme dětem, pomáhejme starým lidem. Je-li ale moje země napadena a jsem-li zdravý a mladý muž, který možná dostal – a možná nedostal – povolávací rozkaz, proč nepomáhám své vlastní zemi?“ pokračoval Zeman ve večerním vysílání CNN Prima NEWS. Sám by tyto muže považoval za dezertéry, pokud dostali povolávací rozkaz, neuposlechli ho a místo toho odjeli do zahraničí.

„Ptám se pana Rakušana, proč tak zarputile tají národnost, když je to normální údaj, který se objevuje v každém trestním spisu? I média publikovala národnost pachatele – byť ano, až po vynesení rozsudku – a nikdo v tom neviděl nic xenofobního,“ zdůraznil bývalý prezident.

Tagy: