Kdo se zúčastní Pavlovy inaugurace? Do Prahy chtějí dorazit i jeho sousedé

Petr Pavel pomalu začíná vyhlížet 9. březen – tedy den inaugurace, po němž oficiálně převezme prezidentský úřad. Na slavnostní ceremoniál jsou kromě poslanců, senátorů a členů vlády pozváni i bývalí prezidenti a další osobnosti. Inauguraci neřeší jen politici, ale například i obyvatelé dvou malých obcí v Ústeckém a Královéhradeckém kraji. Jde o místa spojené s Pavlovým domovem i chatou.

Pavel už deset let bydlí v malé obci Černouček na Litoměřicku. Místní s ním jeho cestu na Hrad prožívali úplně od začátku a někteří by mu byli rádi nablízku i ve chvíli jeho slavnostního slibu.

„Určitě bych jel, pokud by obec vypravila autobus a pokud by mi to čas dovolil. Takové věci se nevidí každý den,“ řekl jeden z místních. „Jela bych určitě, protože si pana Pavla vážím, vlastně teď už pana prezidenta. Chtěla bych ho podpořit v tento slavný den,“ dodala další obyvatelka.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Podpásovka, pane Okamuro. Příznivci kritizují SPD za odmítnutí podpořit Babiše ve volbách

Pokud místní projeví zájem, pak by obec autobus na inauguraci skutečně vypravila. „Ještě takový nápad nezazněl. Nicméně se můžeme občanů poptat,“ uvedla starostka Černoučku Lucie Kavánová. Podle ní by však bylo vhodnější uspořádat „poinaugurační oslavu“, na níž by byl přítomný i samotný prezident. „Byla by to uzavřená akce, a to kvůli bezpečnosti. Naši občané jsou prověřeni už léta,“ dodala starostka.

V České Čermné na Náchodsku, kde má rodina Pavla chalupu, se také nachází mnoho lidí, kteří by v den inaugurace rádi přicestovali do Prahy. „Jel bych hned,“ sdělil jeden z obyvatel obce. „Něco takového se vám naskytne jednou za život. Kdo by si to nechal ujít?“ přidal se další.

A jak se na věc kouká vedení obce? „V případě pozvání určitě využijeme nabídku, bude nám ctí. Vypravili bychom autobus pro místní občany,“ řekl starosta Tomáš Kulhánek. Sám Pavel by rád vzal na inauguraci rodinu a lidi, kteří mu byli nejblíže v průběhu kampaně.

Právě Pavlovi nejbližší se zúčastní akce přímo ve Vladislavském sále Pražského hradu. Na sousedy z obou obcí se místo uvnitř zřejmě nenajde, podporovat svého slavného souseda by tak museli například na nádvoří Hradu.

Ceremoniálu, při němž Pavel složí slib, který následně stvrdí podpisem, budou přihlížet stovky hostů. Konkrétní jména musí vyřešit současné vedení Hradu s tím budoucím.

„Slíbil jsem, že kolegům pošlu seznam pozvaných, aby jej připomínkovali nebo případně upravili podle vlastních úvah,“ řekl pro CNN Prima NEWS vedoucí Kanceláře prezidenta republiky Vratislav Mynář.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Komunikace Pavla se Zemanem je tragická, řekl Klaus. Vzpomněl na vlastní příchod na Hrad

Mezi pozvanými tradičně nechybí bývalí prezidenti. Mluvčí dosluhující prezidenta Miloše Zemana Jiří Ovčáček zatím na dotaz CNN Prima NEWS nereagoval. Exprezident Václav Klaus svou účast potvrdil přímo ve vysílání CNN Prima NEWS. „Jsem standardní člověk, který se zúčastňuje inaugurací a takto zásadních událostí. Tak to má být,“ řekl v pořadu 360°.

Inaugurace je součástí společné schůze obou parlamentních komor. Logicky se tak počítá i s přítomností všech senátorů a poslanců – včetně těch opozičních.

„Přímou volbu jsem vždy prosazoval, ať už s novým prezidentem souhlasíme, nebo ne. Té schůze se standardně zúčastním,“ řekl šéf SPD Tomio Okamura. „Pokud dostaneme pozvánku, tak za sebe říkám, že je slušností se zúčastnit,“ uvedla předsedkyně poslaneckého klubu ANO Alena Schillerová.

Otázkou však je, zda do Vladislavského sálu dorazí i šéf ANO a neúspěšný prezidentský kandidát Andrej Babiš. První místopředseda ANO Karel Havlíček na otázku novinářů odpověděl následovně: „Asi ano. Pokud budeme pozvaní, tak samozřejmě ano.“

Šéfka Sněmovny Markéta Pekarová Adamová (TOP 09) po jednání s ostatními vysoce postavenými ústavními činiteli a s Petrem Pavlem potvrdila, že pozvání obdrží všech 200 poslanců i 81 senátorů.

Nastupující prezident může pozvat i činitele ze zahraničí. Pavel prý takovou možnost stále zvažuje. Spekuluje se například o účasti slovenské prezidentky Zuzany Čaputové, která se už po boku Pavla objevila bezprostředně po jeho vítězství ve druhém kole voleb.

Tagy: