Kdo vraždil v Klánovicích? Kriminalistka a psycholog popsali možný profil pachatele

Klánovice po dvojnásobné vraždě zavalil smutek a strach.

Profil vraha

Veřejnost si stále klade otázku, co za člověka může zastřelit bezbrannou dvouměsíční dívku v kočárku a jejího otce. Šlo o mstu, vyřizování účtů, nájemnou vraždu, nebo byl otec se svým dítětem jen v nesprávnou dobu na nesprávném místě a narazil na psychicky narušeného jedince? Profil pachatele pro CNN Prima NEWS nastínili kriminalistka Jiřina Hofmanová a psycholog Jeroným Klimeš. Sledujte ve čtvrtek od 11:10 speciální vysílání Záhady Klánovického lesa na CNN Prima NEWS.

Nad dvojnásobnou páteční vraždou, ke které došlo v Klánovickém lese, stále kroutí hlavou nejen veřejnost, ale také kriminalisté. „Způsob usmrcení dítěte je něco výjimečného. I když děti nejsou neobvyklé oběti trestných činů, takto malé dítě, které zemřelo na následky střelného poranění, výjimkou je,“ popsala kriminalistka Jiřina Hofmanová.

K TÉMATU: Smrt dítěte hraje klíčovou roli. Josef Klíma má o vraždách v Klánovickém lese jasno

Podobný případ kriminalisté nepamatují, po dvojnásobném vrahovi stále pátrají a kladou si zásadní otázku: Kdo tohle mohl udělat? „Může to být náhodná oběť. Člověk na procházce potká někoho, kdo je psychicky nemocný, má střelnou zbraň a nějaké hlasy v hlavě mu řeknou, že musí zabít někoho, kdo má dítě. Nebo mohlo jít o vydírání a dítě se stalo nástrojem,“ sdělila Hofmanová.

Že by za vším stál nájemný vrah, ale není podle ní pravděpodobné. „Když by šlo o vycvičeného střelce, nebude těch ran tolik. Když někdo střílí v afektu, může jich být víc. Takto by se ale nájemný vrah nechoval,“ míní kriminalistka.

Podle psychologa Jeronýma Klimeše bude pachatel patřit do jedné ze tří skupiny lidí. „První je skupina lidí, kteří se vzájemně znají. Například milenci, otcové, matky, kteří se mezi sebou pohádají a zabijí se. Druhou variantou je, že to bylo situační, nepřipravené. Třetí možností je to, co jsme viděli třeba u vraha Viktora Kalivody. Člověk se zálibou ve vraždění lidí si prostě připraví náboje a řekne si: ‚Dneska někoho střelím.‘ Pak jde a někoho zastřelí, jde o sériového vraha,“ popsal Klimeš.

Policie ve středu odpoledne dvoudenní pátrání v Klánovickém lese ukončila. „Nenašli jsme v něm nikoho, kdo by se tam skrýval, byl nebezpečný a ani nic, co by aktuálně naznačovalo jakékoliv hrozící riziko. Zvýšený výkon služby bude v oblasti dál pokračovat,“ uvedli policisté na sociální síti X.

Sledujte speciální vysílání k případu ve čtvrtek od 11:10 na CNN Prima NEWS.

Tagy: