Lesní vrah Kalivoda chtěl být milionářem. S 350 náboji plánoval teroristický útok v metru

Viktor Kalivoda

Lesní vrah Kalivoda. S 350 náboji plánoval i útok v metru

Chladný a bezcitný. Tak kriminalisté popisovali Viktora Kalivodu. Muže, který měl na svědomí tři životy náhodně vybraných lidí. Policie po něm pátrala ve strachu, že brzy udeří znovu a ještě mnohem brutálněji. Lesní vrah, jak se mu začalo přezdívat, totiž plánoval teroristický útok v pražském metru, do kterého – když mu policisté nasazovali pouta – zbývalo zřejmě jen pár hodin.

Byl říjen roku 2005. Viktor Kalivoda procházel lesem nedaleko Malíkovic na Kladensku a v ruce držel kufřík s nabitou pistolí. Přestože vrcholila houbařská sezóna, v lese byl sám a stejně tak se cítil i ve své hlavě. Trýznivá samota. Právě ta ho podle pozdějších posudků často pronásledovala.

Zvlášť závažné zločiny

Seriál CNN Prima NEWS, ve kterém reportér Václav Janata čtenářům představuje největší kriminální kauzy posledních desetiletí v Česku.

Byl synem lékařky a vysokého vojenského důstojníka, proto si připouštěl vysoké nároky rodičů. Studoval dvě vysoké školy a oplýval nadprůměrnou inteligencí, při studiu se mu ale příliš nedařilo, a stejně tak ani v osobním a pracovním životě. Vystřídal hned několik profesí. Od policisty až po řidiče tramvaje. Nikde ale dlouho nevydržel.

Od depresí k vraždám

Když se zpoza zatáčky na lesní cestě objevila proti Kalivodovi mužská postava, začal se psát první z jeho hrůzných scénářů. „Jde o elektrikáře z nedaleké vsi, který v lese pravidelně venčí svého psa. Procházky si zpříjemňuje fotografováním. Kalivoda i starší muž se psem se k sobě pomalu blíží a neúspěšný student, který už dlouho trpí depresemi i sebevražednými sklony, se rychle rozhoduje pro spáchání vraždy.“ Tak to později při výslechu popsal i sám Kalivoda.

„Než k němu pejskař stačí dojít blíž, vytahuje z kufříku svou zbraň a pálí. Dvě rychlé rány. Kolimátor na pistoli ale selhává. Bez červené tečky k míření střelec na okamžik znejistí. Postřelený muž se snaží zachránit, otáčí se a dává se na útěk. Lesem se rozléhají další rány. Poslední míří už z blízké vzdálenosti do hlavy oběti,“ vyplynulo z jeho slov.

Mrtvého muže objevila na lesní cestě až po několika hodinách jeho manželka. Když se dlouho nevracel domů, vyrazila ho hledat. Policisté na místě v lesním porostu našli nábojnice. Jak se později ukáže, hlavní důkazy, které jim nakonec celý případ pomohou objasnit.

Vyšetřování se ale nejprve točilo kolem samotné oběti. Šlo o podnikatele, a tak kriminalisté zkoumali jeho obchody i společníky. Brzy se ale ukázalo, že tahle cesta k odhalení pachatele nevedla. Detektivové tak spoléhali na experty z pražského kriminalistického ústavu. Pro ty nebylo složité zjistit, že vrah střílel z pistole značky Glock.

Tři mrtví během tří dnů

Podobný případ ve stejnou dobu řešili i kriminalisté o 200 kilometrů dál. V lesích nedaleko jihomoravských Nedvědic se také střílelo. Stejný typ zbraně, stejný postup vraha, stejné prostředí. I tam úřadoval Viktor Kalivoda. Na výlety po Česku se v tu dobu vydával pravidelně. Půjčoval si vůz své matky a pak se s nabitou zbraní procházel po lesích a loukách.

Stejně jako o tři dny později na Kladensku si u Nedvědic vyhlídl svou oběť náhodně. Šlo o starší manželský pár, který se zřejmě vydal houbařit. Muž začal po dvojici střílet z lesa. Nejprve na muže, o několik okamžiků později na ženu. Lékař objevil střelné rány na tělech i hlavách obětí.

Naštěstí i jihomoravští kriminalisté měli štěstí a v lese objevili několik nábojnic. Pro specialisty na balistiku nebylo složité zjistit, že na Moravě i ve Středočeském kraji střílel vrah ze stejné zbraně. Stejný způsob vražd navíc dával detektivům signál, že šlo i o stejného člověka. Případ si převzali středočeští kriminalisté a začali kontrolovat evidence zbraní.

Viktor Kalivoda vlastnil hned dvě pistole tohoto typu. Mimochodem: obě zbraně koupil za peníze, které vyhrál v televizní soutěži Chcete být milionářem, odkud si odnesl několik set tisíc korun. Udělal ale velkou chybu.

V hledáčku policie

Kalivoda jezdil z rodného Slaného často do Prahy. V depresích se utápěl během procházek po Nuselském mostu a často myslel na skok dolů. Nikdy se k němu ale neodhodlal. Častěji myslel na pomstu za své vlastní neúspěchy a zklamání. Během jedné z takových cest po hlavním městě zahodil svou zbraň do kontejneru. Není jasné, zda se chystal střílet a někdo ho vyrušil nebo se zbraně potřeboval rychle zbavit z jiného důvodu.

Jisté je, že pistoli našel později náhodný svědek a odevzdal ji na policejní služebně. I přesto, že se policisté snažili Kalivodu několikrát upozornit, aby si ji přišel vyzvednout a vysvětlil její ztrátu, on to nikdy neudělal. Pro vyšetřovatele trojnásobné vraždy se tak stal podezřelým číslo jedna.

Strach v lesích, hrozba ve městě

Důkazů ale bylo stále málo. Policisté potřebovali svědky. Na druhou stranu se obávali, že zveřejněním detailů způsobí paniku. Byl podzim a lesy byly plné houbařů. Strach z dalších vražd byl ale silnější. Krátce po zveřejnění se policistům přihlásil svědek, který nedaleko místa činu zahlédl v době vraždy černé osobní auto. Stejné, jako patřilo Kalivodově matce.

Kriminalisté raději jednali rychle. Po šesti dnech od první vraždy Kalivodu zadrželi před bytem jeho rodičů, kde žil. V ruce držel sportovní tašku se zbraní a 350 náboji.

Jak vyšlo najevo, lesní vrah se chystal udeřit i ve městě. Uchvácen příběhem vražedkyně Olgy Hepnarové plánoval střelbu ve vagonu pražského metra. Vytipoval si úsek mezi stanicemi Ládví a Nádraží Holešovice, který podle jeho vlastních slov „byl dlouhý a nedrncal“. Několikrát ho dokonce už s nabitou zbraní v ruce projížděl, nikdy se ale neodhodlal ke zmáčknutí spoušti.

Zda do metra mířil v době jeho zadržení s 350 náboji, nikdy nepřiznal. Podle kriminalistů to ale bylo pravděpodobné. Doživotní trest si Viktor Kalivoda alias lesní vrah odpykával pouze krátce. Po pěti letech spáchal ve valdické věznici sebevraždu.

Tagy:
les vražda metro Olga Hepnarová Viktor Kalivoda okres Kladno Malíkovice Nedvědice Zvlášť závažné zločiny