Kdy použít jódové tablety a jaká je radiace? Český úřad spustil kvůli Ukrajině nový web

Záporožská jaderná elektrárna je největší svého druhu v Evropě

Státní úřad pro jadernou bezpečnost (SÚJB) spustil zvláštní web k současné situaci v souvislosti s Ruskou invazí na Ukrajinu. Informační web vznikl podle SÚJB za účelem zveřejňování informací týkající se aktuální situace i různých článků, odkazů na další informační zdroje a odpovědí na otázky veřejnosti.

„Další zajímavé (i důležité) informace můžete najít na novém portálu https://rmu.suro.cz,“ uvedla na Twitteru předsedkyně úřadu Dana Drábová. Na webu lidé nyní najdou například informace o jaderných zařízení na Ukrajině, ale i o tom, že jodové tablety nejsou v současné situaci potřeba.

SÚJB nyní denně informuje o radiační situaci na území České republiky. „Dávkové příkony na území České republiky se nezměnily ani během včerejšího dne (pondělí) a jsou i nadále v normálu,“ sdělil v úterý úřad.

O radiační situaci v Česku začal úřad denně informovat po událostech na Ukrajině. Rusko dosud během invaze dobylo dvě jaderné elektrárny, Černobyl a Záporožskou jadernou elektrárnu. Ruští vojáci obsadili odstavenou jadernou elektrárnu v Černobylu, kde se na jaře 1986 odehrála bezprecedentní jaderná katastrofa. Ruské jednotky ovládly také Záporožskou jadernou elektrárnu na jihovýchodě Ukrajiny, při nočním útoku vypukl požár.

Energetické bloky Záporožské jaderné elektrárny (ZNPP) zůstaly nedotčeny. Pomocné budovy reaktorového prostoru prvního bloku byly poškozeny, což ale nemá vliv na bezpečnost bloku. Systémy a komponenty důležité pro bezpečnost elektrárny jsou funkční a změny radiační situace se nezaznamenaly, informoval Státní úřad pro jadernou bezpečnost v prohlášení.

Tagy:
Černobyl radiace jaderná elektrárna Ukrajina Dana Drábová Česko Rusko Státní úřad pro jadernou bezpečnost tablety jód Záporožská jaderná elektrárna