Když roli hraje každá vteřina. Jak policejní vyjednávač zachránil rukojmí v Brně

Policie

Nedávný případ zabarikádovaného muže, který v brněnském bytě držel rukojmí a vyhrožoval, že pokud nebude mluvit se štábem CNN Prima NEWS, tak jim ublíží, byl podle zasahujících policistů velmi náročný a netradiční. Důležitou roli hrál policejní vyjednávač, který byl s násilníkem v kontaktu. I díky němu se nakonec nikomu nic nestalo.

Zabarikádovaný a ozbrojený muž několikrát volal na tísňovou linku a mimo jiné tvrdil, že ublíží rukojmí. S agresorem byla v kontaktu policejní vyjednávačka prostřednictvím mobilního telefonu. Právě vyjednávači jsou totiž v takovýchto případech stěžejní.

„Pro vyjednávače to dost často bývá situace pod emočním tlakem, který působí i na něj. Jejich úkolem je nenechat se strhnout i svými vlastními emocemi, nenechat se zatlačit do kouta, nejednat pod tlakem, ale vést vyjednávání právě s ohledem na ohrožení života lidí, kteří tam jsou,“ popsala policejní koordinátorka krizového vyjednávání jihomoravských policistů.

Práce policejních vyjednávačů je často velmi náročná a zdlouhavá. Na druhém konci hovoří s člověkem, o kterém toho moc neví. Svou roli tak hraje každá vteřina a o člověku, se kterým vyjednávají, musí zjistit co nejvíce důležitých informací. Včetně jeho požadavků a možné míry nebezpečí.

„Každý člověk reaguje na něco jiného a každý má jiné potřeby, jiné motivy, proč vlastně se dostal do této mezní situace. Proto je na vyjednávači, aby zvolil nejvýhodnější cestu,“ vysvětlila dále.

Zkušený vyjednávač pozná, kdy rozhovor vést nelze

Ne vždy má ale vyjednávání smysl, což zkušený policejní vyjednávač dokáže poznat během chvíle. „Momenty, ve kterých nejde – nebo jde jen velmi obtížně – vyjednávat, se odehrávají ve chvílích, když nám hrozí přímé ohrožení života. Často pachatel bývá pod vlivem nějakých omamně-psychotropních látek či alkoholu nebo trpí nějakým duševním onemocněním. Rozumný rozhovor s ním pak v podstatě nelze vést,“ upřesnila.

V posledním případu z minulého týdne z centra Brna nakonec násilník i díky vyjednávači propustil obě děti, které držel v bytě. Později ho zpacifikovala zásahová jednotka. Teď mu za držen rukojmí hrozí až 12 let za mřížemi.

Tagy: