Klaus strávil bez roušky v zavřené restauraci hodinu. Jídlo si neodnesl

Václav Klaus na Národní třídě

Bývalý prezident Václav Klaus vyrazil do zavřené restaurace na oběd. Neměl roušku a v podniku Dejvická 34 strávil hodinu. Informoval o tom Blesk.cz. Podle manažera restaurace si Klaus objednal jídlo do krabičky a v restauraci si došel na toaletu. Jídlo s sebou si ale neodnesl. Samotný exprezident se k situaci odmítl vyjádřit.

„Šel jsem kolem dvanácté hodiny pro jídlo s sebou. V tom ale do podniku nakráčel pan Klaus. Aniž by měl roušku, šel dál, po schodech dolů,“ popsal chování exprezidenta anonymní zdroj webu Blesk.cz. Podle něj vchod pražské restaurace Dejvická 34 hlídali dva Klausovi osobní strážci.

Restaurace má být ale v pátém stupni PES zavřená a jídlo má vydávat pouze přes okénko. Klaus podle dostupných informací odešel zhruba po hodině a čtvrt v doprovodu ochranky. „Pan Klaus je náš věrný zákazník a měl tu objednané jídlo s sebou do krabičky. Stavoval se u nás jen na toaletu,“ řekl manažer restaurace, který si přál zůstat anonymní.

Na dotaz, proč si exprezident žádné jídlo neodnesl, odmítl věc dál komentovat. Podobně se k situaci vyjádřil i sám Klaus. „Bez komentáře,“ reagoval Petr Macinka z Institutu Václava Klause.

Očkovat se nenechám, prohlásil na demonstraci

Není to však poprvé, kdy Klaus porušil vládní nařízení. Měl zaplatit pokutu tři tisíce korun za to, že neměl roušku na veřejnosti 17. listopadu na Národní třídě. Sám uvedl, že má roušku tak napůl. Právě za nenasazenou roušku mu hrozila podle zákona pokuta až tři miliony korun. „Abychom bez diskuse přijímali veškeré chaotické vládní příkazy a zákazy, to skoro není možné,“ uvedl tehdy.

Roušku napůl měl nejen při debatě s novináři, ale i během svého dopoledního ohlášeného projevu na Smetanově nábřeží. Policie následně informovala o tom, že se lidmi, kteří neměli podle vládního nařízení roušky nasazené, zabývá.

V neděli se bývalý prezident účastnil demonstrace na Staroměstském náměstí. Tam měl proslov, kde oznámil, že se nenechá očkovat a zpochybnil účinky vakcíny. „Očkovat se nenechám, žádná zázračná vakcína neexistuje. Všichni si musíme vytvořit svou přirozenou imunitu,“ prohlásil. Zároveň podpořil přes dva tisíce demonstrantů z různých profesí, kteří oznámili, že do 23. ledna postupně zprovozní své podniky, a tím znovu otevřou Česko.

V prosinci byl navíc Klaus ministerstvem zdravotnictví zařazen mezi autory výroků, které údajně slouží k podpoře dezinformací a konspiračních teorií. Proti tomuto označení se ohradil i v dopise, který adresoval šéfovi resortu zdravotnictví Janu Blatnému (za ANO).

Podle bývalého prezidenta je nesmysl tvrzení, že dezinformace propagoval nebo že byly jeho výroky zneužívány. „Mimo jiné není nijak argumentováno, kdo, kdy, jak a které mé výroky eventuálně zneužíval. Tuto metodu zbavení se sporu považuji od vašeho ministerstva za zcela neseriózní,“ napsal Klaus Blatnému.

Nařízení porušili i Jurečka, Kalousek, Prymula nebo Faltýnek

Vládní nařízení během pandemie koronaviru ale porušilo více politiků. Předseda KDU-ČSL Marian Jurečka v listopadu zveřejnil na Twitteru svou fotku, jak na ulici drží v ruce pivo. Přiznal, že si ho vypil na patníku, přestože bylo pití alkoholu na veřejnosti zakázáno v rámci protiepidemických opatření. Příspěvek později smazal a na sociálních sítích se omluvil s tím, že si u výdejního okénka objednal jídlo s sebou a než mu ho připravili, pivo vypil. Neuvědomil si prý, že tím porušuje vládní nařízení.

Začátkem listopadu si na pivo do restaurace zašel i šéf poslanců TOP 09 Miroslav Kalousek, kterého při tom náhodou zastihli reportéři Radiožurnálu. Kalousek své pochybení nejprve zapíral. Tvrdil, že si šel jen pro jídlo a vypil uvnitř restaurace jedno pivo, a nic tím neporušil.

Chybu uznal na Twitteru až později. „Nebyl jsem na žádném mejdanu po zavírací hodině. Majitel restaurace je můj dlouholetý přítel, vypil jsem s ním uvnitř restaurace jedno pivo a zase jsem odešel. Byl jsem sám, nikoho jsem neohrozil,“ napsal Kalousek, který si následně sám uložil trest a věnoval patnáct tisíc korun na dobročinné účely související s epidemií.

Sérii porušování vládních nařízení odstartovali koncem října tehdejší ministr zdravotnictví Roman Prymula (za ANO) se šéfem poslanců ANO Jaroslavem Faltýnkem. Ti se sešli v noci v restauraci Rio's na Vyšehradě, která měla být podle vládních nařízení uzavřená. Prymula byl navíc venku bez roušky, aniž dodržel nutnou distanční vzdálenost. Pod tlakem veřejnosti nakonec odstoupil.

Prymula i Faltýnek navíc dostali za přestupek pokutu tři tisíce korun. A platit má i restaurace Rio´s. Informaci Seznam Zpráv potvrdil náměstek pražského primátora Petr Hlubuček (STAN), odmítl ji ale blíže upřesnit. Restaurace se prý může ještě bránit, a správní řízení tak není ukončeno.

Tagy: