Kličko: Putin chce Ukrajinu zpět do SSSR. Tam se vracet nebudeme, nikdy se nevzdáme

Bývalý boxerský šampion a starosta Kyjeva Vitalij Kličko je připravený ve válce zemřít.

Ukrajinským vojákům se nadále daří bránit Kyjev před ruskými jednotkami. Do bojů se zapojuje také starosta hlavního města Vitalij Kličko. Bývalý boxerský šampion v rozhovoru pro CNN potvrdil, že Ukrajinci chtějí dál bojovat. Kličko také Západu poděkoval za veškerou zaslanou materiální pomoc a rovněž požádal o další.

Boje na Ukrajině trvají už dva týdny. Leckoho překvapilo, jak silný je ukrajinský odpor. V médiích se často objevují záběry mrtvých okupantů či rozdrcené kusy ruské těžké techniky. „Ukrajinci mají strach, ale nejde o paniku. Je to vlna patriotismu. Budeme dál bojovat a bránit naše město. Bojujeme o náš domov. Nikdy se nevzdáme,“ řekl Vitalij Kličko, který se do ostrých bojů přímo zapojuje.

Podle něj se Rusku nelíbí, že chce být Ukrajina demokratickou zemí v Evropě. Proto prý prezident Vladimir Putin začal válku. „Putin se snaží obnovit Ruské impérium. Bez Ukrajiny se mu to nepovede. Sní o Sovětském svazu. Jenže my jsme už v SSSR byli a vracet se tam nebudeme,“ prohlásil Kličko.

Jenže s přibývajícími dny ukrajinského odporu narůstá také brutalita, s jakou Rusko válku vede. Ruské rakety dopadají stále častěji do obytných oblastí, čímž se zvedají počty civilních obětí včetně dětí. „Rusko tvrdí, že vede válku jen proti vojákům, ale tak to není. Zabili mnoho civilistů. Máme tisíce zraněných i zabitých. Víme, co Rusko udělalo v Charkově a Mariupolu. Ničí celá města včetně nemocnic, civilních budov, škol a školek. Je to nesmyslná válka,“ zmínil Kličko a znovu požádal Západ o pomoc.

Proti jedné z nejsilnějších armád na světě

Podle bývalého boxera má Kyjev nyní zásoby zhruba na týden až dva. „Rusům se naštěstí naše město dosud nepovedlo obklíčit. Vážím si jakékoliv materiální pomoci, která nám byla už zaslána. Potřebujeme ale okamžitě další. Stojíme proti jedné z nejsilnějších armád na světě, potřebujeme zbraně i letadla,“ požádal.

Další častou prosbou, kterou Ukrajinci adresují Západu, je zavedení bezletové zóny nad Ukrajinou. To však NATO stále rezolutně odmítá. Obává se totiž, že by případné uzavření nebe a jeho dohled nad ním znamenalo zatažení Západu do války s Ruskem.

Tagy: