Koho za prezidenta? Většina lidí se rozhodovala až poslední měsíc, někteří v den voleb

Až 12 procent voličů se o svém prezidentském kandidátovi rozhodlo v den voleb, ukázal průzkum agentury STEM. Zatímco většina voličů předsedy hnutí ANO Andreje Babiše měla jasno už od podzimu, kdy oznámil kandidaturu, hodit lístek generálovi ve výslužbě Petru Pavlovi se řada lidí rozhodla na poslední chvíli. Co dalšího data odhalují?

„Lidí, kteří se o svém kandidátovi rozhodli na poslední chvíli, bylo mimořádné množství. V poslední den voleb to bylo 12 procent, v posledním týdnu 26 procent,“ podotkl analytik agentury STEM Martin Kratochvíl. A v posledním měsíci si svého kandidáta vybralo 23 procent voličů.

„Jde o specifikum prezidentské volby, kde se rozhodnutí mění podle kandidátů, kteří se do boje přihlásí. U sněmovních voleb je to jiné,“ sdělil Kratochvíl.

Data také ukazují, kdy voliči došli k definitivnímu rozhodnutí o tom, komu svůj hlas hodí. „Ve chvíli, kdy Andrej Babiš oznámil kandidaturu, měla jeho disciplinovaná část voličů jednoznačně jasno, že to bude on,“ přiblížil Kratochvíl.

Nerudová Pavlovi pomohla

Naproti tomu u Petra Pavla až poslední chvíle nebylo zřejmé, jak to vlastně bude. Až 40 procent voličů Petra Pavla se rozhodlo v posledním týdnu a 27 procent v posledním měsíci. „Dává to smysl z podstaty věci. Viděli jsme, že podpora Petru Pavlovi a Danuše Nerudové jsou spojené nádoby, společná podpora byla ohromná,“ podotkl analytik. Ekonomka Nerudová nakonec ale v prezidentských volbách skončila na třetím místě s necelými 14 procenty hlasů.

Další průzkum ukazuje, že zatímco na začátku ledna mělo 21 procent lidí pocit, že se Andrej Babiš (ANO) v jejich očích zhoršil, o čtrnáct dní později, tedy po televizních debatách a kampani, to bylo už 32 procent lidí. U Petra Pavla se za stejné období změnil vztah k horšímu „jen“ u 21 procent občanů. Více se dočtete zde.

Tagy: